Michael Jordan este, la 50 de ani, al doilea cel mai bine platit sportiv din lume

Marti, 19 Februarie 2013, ora 08:20
3066 citiri
Michael Jordan este, la 50 de ani, al doilea cel mai bine platit sportiv din lume

Fostul baschetbalist american Michael Jordan, care a implinit, duminica, 50 de ani, continua sa fie una dintre personalitatile sportive cu cele mai mari venituri, el incasand 80 de milioane de dolari in 2012, in special datorita parteneriatelor cu firme precum Nike, Gatorade sau 2K Sports.

Potrivit revistei Forbes, pe langa cele trei parteneriate, Jordan mai obtine sume importante de la Hanes (magazine de imbracaminte sport), de la Upper Deck (producator de cartonase ilustrate), de la Presbyterian Healthcare (o retea de spitale), de la sase restaurante, de la un showroom auto din Carolina de Nord si de la o echipa de sporturi cu motor, detinand totodata 80 la suta din actiunile formatiei Charlotte Bobcats, din NBA.

Desi s-a retras din activitate de zece ani, Jordan se afla pe locul doi in clasamentul celor mai bine platiti sportivi din lume, dupa pugilistul american Floyd Mayweather, care a obtinut 85 de milioane de dolari.

Marca Jordan, divizie a producatorului de echipament sportiv Nike, este "raspunzatoare" pentru majoritatea veniturilor lui Jordan. Parteneriatul dintre Nike si Jordan este in vigoare de cand Michael a fost ales de Chicago Bulls de la Universitatea din Carolina de Nord, in "draft-ul" din 1984. Contractul initial, semnat pe durata a patru ani, avea o valoare de 500.000 de dolari/an plus bonusuri. Desi actuala intelegere este secreta, unele surse apropiate celor doua parti sustin ca aceasta ar fi in jurul a 60 de milioane de dolari anual.

Desi au trecut aproape 30 de ani de la semnarea primului parteneriat, Nike, prin intermediul produselor Jordan, detine o cota de piata 58 la suta in SUA. Pe locul doi in acest clasament se afla Nike (34 la suta), adidas (5,5 la suta), Reebok (1,6 la suta), si Under Armour (0,6 la suta).

In ciuda faptului ca Nike a semnat de curand contracte pentru marca Jordan cu baschetbalistii Carmelo Anthony, Blake Griffin si Chris Paul, precum si cu Derek Jeter (baseball) si cu Denny Hamlin (Nascar), tot produsele din seria Air Jordan sunt cel mai bine vandute.

"Brand-ul Jordan se descurca foarte bine", a declarat analistul financiar Christopher Svezia. Acesta estimeaza ca marca a crescut cu 25-30 la suta in 2012, generand in prezent venituri de 1,75 de miliarde de dolari la nivel mondial, din produse vestimentare si incaltaminte. In SUA, marca Jordan a generat venituri de 1,25 de miliarde de dolari, potrivit SportsOneSource.

LeBron James (Miami Heat) este jucatorul de baschet in activitate care "vinde" cel mai bine, insa acesta reuseste sa vanda o pereche de incaltaminte la sase Jordan.

In acest weekend, Nike a scos pe piata modelul Air Jordan XX8, cel de-al 28-lea model din franciza Jordan. Pretul de vanzare este de 250 de dolari. Desi continua sa scoata produse noi sub marca Air Jordan, Nike vinde si versiuni retro ale francizei, cu preturi cuprinse intre 130 si 150 de dolari.

Notorietatea lui Michael Jordan se vede si pe retelele de socializare, pe pagina de Facebook fostul baschetbalist avand 22 de milioane de fani, ceea ce il claseaza pe locul patru, dupa fotbalistii Cristiano Ronaldo, Lionel Messi si David Beckham.

Averea neta estimata a lui Michael Jordan este de 650 de milioane de dolari, insa aceasta poate creste datorita celor 80 la suta dintre actiunile detinute la Charlotte Bobcats. Valoarea clubului de baschet a crescut cu 14 la suta, pana la 315 milioane de dolari. Datoriile clubului se cifreaza, insa, la 150 de milioane de dolari.

"MJ" este considerat cel mai bun jucator din istoria baschetului, datorita performantelor din teren, concretizate prin sase titluri de campion NBA cu echipa Chicago Bulls si doua medalii olimpice de aur, dar si pentru ca a fost "piatra de temelie" a NBA-ului modern.

Cariera lui Jordan a coincis cu debutul recunoasterii internationale a campionatului nord-american de baschet, cu prosperitatea NBA si aparitia unor sponsori "generosi" precum Nike, firma a carei marca de incaltaminte Air Jordan este inca profitabila, desi numerosi cumparatori nu l-au vazut evoluand pe fostul jucator.

Zeci de imagini sunt fixate in memoria milioanelor de fani: cele 63 de puncte reusite de el intr-un meci cu Boston din play-off, in 1986, slam-dunk-ul castigator la All Star Game in 1988, lacrimile dupa primul titlu NBA, anuntul abrupt al primei sale retrageri, in 1993, dupa moartea tatalui sau, ultimul titlu, in 1998.

Jordan s-a retras pentru prima oara din activitatea competitionala in 1993, dupa moartea tatalui sau. Dupa doi ani a revenit la Chicago Bulls, alaturi de care a mai castigat trei titluri NBA (1996-1998), insa a anuntat ca renunta din nou la cariera de jucator profesionist. In 2001, "Air" Jordan a decis sa revina pe terenul de baschet, el evoluand timp de doua sezoane pentru Washington Wizzards.

Michael Jordan s-a nascut in Brooklyn, New York, la 17 februarie 1963, fiind al patrulea din cei cinci copii ai lui Deloris si James R. Jordan. In septembrie 1989, s-a casatorit cu Juanita Vanoy, avand trei copii, Jeffrey Michael, Marcus James si Jasmine. Jordan si Juanita au divortat in decembrie 2006, iar fosta sotie a primit 168 de milioane de dolari in urma partajului. In decembrie 2011, el s-a logodit cu modelul Yvette Prieto.

#Michael Jordan venituri, #Michael Jordan contract sponsorizare, #Michael Jordan castiguri 2012 , #Baschet