Descopera pasiunea pentru cai si stilurile de dresaj

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 00:00
10632 citiri
Descopera pasiunea pentru cai si stilurile de dresaj
Foto: abc-mallorca.com

Pasiunea pentru cai se naste odata ce cunosti mai bine aceste animale si cea mai rapida cale prin care le poti cunoaste este aceea de a studia putin ceea ce ai putea face, impreuna cu calul tau, ca o echipa.

Dresajul natural implica, in primul rand, sa inveti cum sa comunici cu animalul tau. Mai departe, dresajul de inalta scoala deriva din dresajul militar al secolelor XV-XVI-lea, tirul cu arcul calare presupune sa ai un echilibru extraordinar in sa iar stilul vanatorilor vechi cu calul culcat la pamant este unul spectaculos, folosit de vechii arcasi porniti la vanatoare.

Despre fiecare din acest stil vorbeste actorul Denis Serban, care te invita sa aprofundezi aceste informatii urmarind o demonstratie de maiestrie la Salonul Calului, care va avea loc saptamana viitoare, in cadrul programului Caii Romaniei.

Adevarata pasiune pentru cai se naste dupa ce cunosti si te apropii putin de aceste animale. Cum s-a nascut aceasta pasiune pentru dumneavoastra?

Acum aproape 10 ani ma pregateam impreuna cu niste prieteni cascadori pentru un rol in care trebuia sa stiu sa calaresc. Pentru mine a fost ca un declic, o revelatie aceasta lume a cailor, cu tot ce implica ea. Este singurul loc unde nu ma plictisesc, unde tot timpul poti gasi cai noi de comunicare cu acest nobil animal.

Cu anii, aceasta pasiune a crescut si a devenit aproape un mod de viata. Mi-am luat un cal dintr-o herghelie romaneasca si am inceput sa ne antrenam,iar astazi relatia noastra este foarte puternica, suntem niste prieteni adevarati, asa cum ar trebui sa fie o relatie intre om si calul sau.

Cat de accesibila este aceasta pasiune? Exista cluburi de echitatie in care copiii din Romania (si nu numai) pot merge?

Exista binenteles si in tara noastra cluburi de echitatie, numai in nordul Bucurestiului fiind cel putin 5 asemenea locuri unde cei interesati pot invata si practica acest sport.

Desi aceasta activitate este la inceput in Romania si sunt multe lucruri de facut, cei mici, mai ales, se pot initia in tainele calariei si pot interactiona cu caii in aceste cluburi sau in din ce in ce mai numeroasele pensiuni ecvestre deschise in tara.

Ar trebui ca instructorii de echitatie sa puna accentul pe natura relatiei omului cu calul si sa ii faca pe elevi, fie ei mari sau mici, sa inteleaga ca acest animal merita sa fie tratat ca o fiinta cu suflet si nu ca o masina care ne poate satisface nevoile de adrenalina.

Care sunt primele achizitii pe care trebuie sa le faci atunci cand incepi acest sport? La ce valoare se ridica "investitia initiala"?

Pentru cei incepatori, cerintele importante au legatura mai mult cu siguranta lor si cu confortul decat cu performanta, asa ca o toca pentru protectia capului, o vesta de protectie, pantaloni si ghete de calarie si jambiere speciale pentru protectia gambei sunt primele lucruri necesare daca vrem sa incepem cursurile de echitatie.

In functie de unde se achizitioneaza aceste produse si de calitatea lor, investitia poate varia intre 100 si 300 de euro. Ramane la latitudinea fiecaruia sa considere aceasta investitie ca fiind sau nu una pentru siguranta lor, pentru a se putea bucura in voie de tot ce le aduce echitatia ca activitate de agrement.

Foto: acasatv.ro

Haideti sa le explicam cititorilor cateva lucruri: Ce inseamna "dresaj natural"?

Dresajul natural ca tehnica de dresaj este o metoda care aduce pe prim plan in relatia omului cu calul, dialogul dintre acestia, respectul si consideratia reciproca. Acestea nu pot fi atinse dacat printr-o cunoastere amanuntita a naturii acestui animal, a psihologiei lui si a folosirii acestora in procesul de antrenament.

In dresajul natural trebuie sa ne punem continuu intrebarea "Ce inseamna gestul respectiv pentru cal si cum ii putem comunica mai bine ceea ce vrem sa obtinem de la el cu minima constrangere?"

Datorita invitatiei facuta de Clubul Equestria, Programul Caii Romaniei va face o demonstratie de dresaj natural in cadrul evenimentului Salonul Calului, desfasurat in petrioada 26-29 septembrie, in incinta clubului.

Sambata, 28 septembrie, Salonul Calului gazduieste un eveniment deosebit pentru peisajul echitatiei autohtone si anume "Seara Cailor", spectacol ce va cuprinde numere de dresaj de inalta scoala dresaj natural, cascadorii calare, lupte calare etc.

Este meritul Clubului Equestria ca organizeaza un eveniment unic prin natura lui in tara noastra, si o face pentru a construi o traditie, evenimentul fiind la a doua editie. Fara acest tip de spectacole este foarte greu sa castigi publicul novice si sa le insuflii dragostea fata de cal, pentru ca aceasta dragoste este motivul pentru care facem toate aceste eforturi.

Ce inseamna "dresaj de inalta scoala"? In ce aspecte difera fata de dresajul natural?

Diferentele sunt notabile si au legatura atat cu metodele de antrenament folosite cat si cu scopurile urmarite, dresajul de inalta scoala derivand din dresajul militar al secolelor 15-16 si fiind acum mai mult folosit in spectacole ecvestre ca demonstratie de maiestrie.

Dresajul natural are mai mult legatura cu comunicarea dintre om si animal si folosirea lui in acest dialog intre specii atat de diferite. Despre dresajul de inalta scoala s-a scris mult, fiind considerat dresajul clasic de dinainte de era sporturilor calare.Tehnica de dresaj aplicata este o tehnica ce nu poate fi folosita cu succes decat de dresori profesionisti si care incuba o serie de tehnici destul de complicate datorita carora calul poate face miscari spectaculoase, precum capriola, levada, pesada, mersul spaniol, piaffe-ul, crupada etc.

Au ramas doar cateva scoli de acest gen in Europa: Scoala Spaniola de Calarie de la Viena, Scoala Regala de Dresaj de la Queluz - Portugalia, Scoala Spaniola de la Jerez si Scoala Franceza de la Saumur-Cadre-Noir.

Puteti vedea aceste miscari extraordinare in cadrul Serii Cailor, impreuna cu alte numere spectaculoase care aduc aminte de vechii luptatori calare de peste secole!

Ce trebuie sa faca cineva care vrea sa invete, spre exemplu, sa traga cu arcul calare?

Tirul cu arcul calare este o arta martiala devenita sport si care incuba abilitati sportive deosebite. Un practicant de tir cu arcul calare trebuie sa fie un foarte bun calaret, sa aiba deci un echilibru independent in sa, sa antreneze un cal ce poate galopa egal si opri fara ajutorul darlogilor, pentru ca mainile sunt ocupate cu arcul si sageata.

Se spune ca este mai usor sa inveti un calaret sa traga cu arcul decat este sa inveti un arcas sa calareasca. Deasemenea tehnica de tragere de calare este diferita si adaptata cu noile conditii, calaretul trebuind sa ramana in echilibru in orice moment.

Ce presupune, mai exact, stilul vanatorilor vechi cu calul culcat la pamant?

Culcarea cailor la pamant se facea de catre vechii arcasi care doreau sa se camufleze, pentru a putea sageta eventualul vanat ce i se oferea, un cal culcat la pamant fiind un adapost atat vizual cat si o bariera in calea mirosului fin al animalelor care urmau sa fie vanate.

Sunteti actor si un sustinator infocat al echitatiei. Ce alte proiecte profesionale aveti in acest moment?

In acest moment in afara Programului Caii Romaniei sunt implicat intr-un proiect de film de productie straina care se va termina la inceputul lunii octombrie.

V-ati gandit vreodata sa transformati pasiunea pentru cai in business?

Prin Programul Caii Romaniei am inceput sa duc mai departe pasiunea mea pentru cai insa este departe de a o transforma intr-o afacere. Deocamdata muncesc alaturi de partenerii mei, firma equitana, pentru a da o noua sansa calutilor din tara noastra.

Ce alte pasiuni aveti?

Imi place sa petrec mult timp in aer liber,sa alerg, sa fac sport si sa citesc atunci cand am timp, mai ales seara!

#dresaj natural, #dresaj inalta clasa, #tir arcul cal, #stil arc cal culcat, #Denis Stefan Caii Romaniei, #Seara Cailor Bucuresti , #Cluburi de echitatie