Cu bicicleta la munca

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 13:44
2872 citiri
Cu bicicleta la munca

In ultimii ani, am putut observa o crestere importanta a numarului de biciclisti in Romania si chiar si o crestere a numarului de piste pentru biciclete.

ONG-urile din Romania lanseaza periodic campanii de promovare a mijloacelor de transport ecologice (biciclete, triciclete, role sau pe jos) provocand angajatii sa lase masinile in parcare mai des.

Ecologistii si pasionatii de ciclism duc o lupta continua pentru a demonstra ca nu este imposibil, obositor, periculos sau incomod sa te deplasezi cu bicicleta spre serviciu. Pe langa factorul ecologic, mersul cu bicicleta este sanatos si conduce la fluidizarea si decongestionarea traficului rutier.

Platiti pentru a merge cu bicicleta la serviciu

Autoritatile franceze si italiene au implementat deja proiecte pentru a stimula mersul cu bicicleta la birou. Intr-un program pilot, cetatenii francezi au primit 25 de centi pentru fiecare kilometru pedalat spre munca. In orasul italian Massarosa, ciclistii puteau primi pana la 50 de euro pe luna pentru efortul depus.

Insa, astfel de programe nu si-au dovedit total eficienta, in primul rand din cauza lipsei unei infrastructuri care sa asigure siguranta ciclistilor. In plus, se pare ca ciclistii nu sunt prea motivati de economiile pe care le pot face mergand cu bicicleta si nici de recompense, ci mai degraba de beneficiile mersului pe bicicleta (rapiditate, miscare, sanatate).

Doar 6% dintre locuitorii orasului Copenhaga - unul dintre cele mai "bike-friendly" orase din Europa - invoca motivul financiar. 56% suta fac asta pentru ca este mai rapid si mai usor, iar 19 % o fac pentru beneficiile miscarii in aer liber potrivit datelor furnizate de Copenhagenize Design.

Primaria Bucuresti este nevoita sa treaca la un transport ecologic, fiind obligata de Uniunea Europeana, prin Planul de Mobilitate. Din cauza poluarii excesive din capitala, Romania risca amenzi de 100.000 de euro/zi din partea UE, in cazul in care aceasta ar declansa procedura de infringement.

Cu bicicleta la serviciu - Pro si Contra

Printre dezavantajele adesea invocate se numara faptul ca este periculos sa mergi in trafic cu bicicleta, ca ajungi la birou transpirat, daca ai multi kilometri de parcurs si ca nu poti merge la costum pe bicicleta.

Daca distanta de acasa pana la birou nu este mare, mersul cu bicicleta zilnic pana la serviciu este fezabil. Si daca optezi pentru o bicicleta pliabila, scapi de problema parcarii si a depozitarii, precum si de teama ca iti va fi furata daca o lasi in fata cladirii biroului.

Biciclistii demonteaza mare parte din dezavantaje: iti poti lua haine de schimb, in cazul in care prin natura jobului trebuie sa te imbraci la costum si, oricum, te murdaresti doar daca afara ploua sau daca e noroi.

Cat despre transpiratie, daca nu te iei la intrecere cu masinile, daca nu ai urcusuri, poti pedala multi kilometri fara sa transpiri. Iar cand te strecori cu bicicleta rapid pe langa coloanele infinite de masini care stau la semafor, uiti de micile inconveniente.

Avantajele mersului cu bicicleta sunt numeroase: faci miscare si iti mentii sau iti ameliorezi sanatatea, te ajuta sa slabesti sau sa te mentii in forma, este terapeutic (relaxant si destresant), ajuti la decongestionarea traficului, ajuti la diminuarea poluarii, ajungi mai repede aproape peste tot in oras, economisesti bani.

Presedintele Ligii Americane a Biciclistilor a declarat ca "cel mai mare impact socio-economic al ciclismului este legat de sistemul de sanatate publica". Un studiu arata ca doar in Portland, sistemul public de sanatate ar economisi pana la 600 milioane de dolari, in urmatorii 30 de ani, daca s-ar investi in promovarea culturii bicicletelor.

Ce bicicleta sa alegi?

In functie de starea traseului pe care il ai de parcurs, poti alege o bicicleta performanta din categoria Cruiser & City, cu roti mari, daca sunt multe borduri si gropi peste care este nevoie sa treci sau una ieftina, daca exista piste amenajate si nu ai obstacole pe drum.

Atentie, bicicleta este un vehicul, prin urmare trebuie sa respecti aceleasi normele rutiere aplicabile conducatorilor auto si nu pietonilor.

Se pare ca biciclistii sunt mai productivi si lipsesc mai rar de la serviciu

Poate ai observat si tu ca miscarea de dimineata te ajuta sa lucrezi mai bine si sa fii mai productiv la serviciu.

Mergand cu bicicleta la munca, te vei simti mai proaspat si mai pozitiv dimineata si vei fi mai alert si eficient.

In plus, vei putea gestiona mai bine diversele situatii-problema, deoarece creierul tau invata sa ia decizii rapide atunci cand mergi cu bicicleta.

#bicicleta pliabila oras, #mers bicicleta serviciu , #Echipamente sportive