Antrenamente in 30 de minute: CXWORX vs. Fitness

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 00:00
5312 citiri
Antrenamente in 30 de minute: CXWORX vs. Fitness

Antrenamentele de CXWORX, sedintele intense de sport de doar 30 de minute, iti activeaza muschii pentru o perioada lunga de timp, solutia ideala pentru programul tau incarcat. Mai mult, aici nu ai nevoie de ureche muzicala: la aceste clase se lucreaza pe "timp".

"In esenta, CXWORX se vrea a fi un core training revolutionar. Este o clasa de core ( la noi ar fi tradusa simplu 'abdo' sau 'abdomene' dar CORE se refera la musculatura ce face legatura intre partea inferioara si partea superioara a corpului ), de 30 de minute insiprata din personal training care a fost atent structurata in spatele careia stau si studii stintifice", sustine Dumitru Butilca, Personal Trainer, Fitness Trainer si Aerobic Instructor la WorldClass at the Grand Marriott.

Potrivit instructorului, CXWORX este o clasa creata de Les Mills, destinata sculptarii si tonifierii abdomenului, spatelui, oblicilor, fesierilor, imbunatatirii fortei functionale si prevenirea accidentelor mai mult decat oricare alt tip de antrenament.

Aceste programe se gasesc numai la WorldClass, partener exclusiv Les Mills in Romania.

CXWORX vs. Fitness

La clasa de CXWORX se foloseste o combinatie de exercitii izolate si integrate. Exercitiile izolate se refera la exercitiile care se concentreaza pe o singura grupa musculara de unde vine si acea senzatie de durere, de ''arsuri'' in timpul exercitiului. Exemplul oferit de instructor a fost crunch-ul pentru abdomen.

"Exercitiile integrate sunt exercitiile complexe care integreaza (combina) mai multe grupe musculare fapt ce duce la accelerarea batailor inimii deoarece este o cerere mult mai mare de sange oxigenat la mai multe grupe de muchi in acelasi timp, de unde si intensitatea mai mare", spune acesta.

Exercitiile urmaresc imbunatatirea considerabila a fortei functionale.

"Exemplu: woodchop care implica picioarele, musculatura CORE-ului si partea superioara a corpului", adauga antrenorul.

CXWORX combina cele mai bune elemente din antrenamentele individuale si fitness-ul de grup

Cand vorbim de cele mai bune elemente imprumutate din antrenamentele individuale cu siguranta ne referim la exercitiile propriu-zise, explica Dumitru Butlica.

"Desi se lucreaza in grup si toti participantii efectueaza acelasi exercitiu orice participant poate alege intensitatea la care lucreaza in functie de nivelul fiecaruia. Acest lucru din punctul meu de vedere poate fii considerat un antrenament personalizat in cadrul unui antrenament de grup.

Cand vorbim de elementele din fitness-ul de grup in primul rand ne referim la energia generata intr-o clasa de 20-30 de persoane care lucreaza in acelasi timp, ne referim la indrumarile instructorului caruia dupa cum bine stim i se datoreaza succesul sau insuccesul unei clase, la muzica. Ea ne stimuleaza si ne impinge de la spate", adauga acesta.

Antrenamente fara ajutorul muzicii

Cand se vorbeste de clase la care se lucreaza pe muzica, inseamna ca acea clasa se foloseste de BPM-ul muzicii pentru a impune intensitatea. In schimb, CXWORX functioneaza pe principiul ritmului propriu, intr-un timp limitat.

"Luam exemplu o clasa de forta unde vom efectua un squat (genuflexiune) pe 2 cu 2, adica pe doi timpi cobor si pe doi urc, daca merg pe 3 cu 1 inseamna ca voi cobora pe trei timpi si voi urca pe unul.

Asta inseamna ca folosesc muzica mentru a-mi impune tempoul, lucru putin dificil de efectuat de cei ce nu prea au ureche muzicala .

Deci, cand vorbim de clase la care nu trebuie sa urmam muzica, de obicei la aceste clase se lucreaza pe timp (de exemplu spunem ca vom efectua urmatorul exercitiu timp de un minut si fiecare participant lucreaza in ritmul propriu)", spune Dumitru Butlica.

CXWORX "sculpteaza" corpul in doar 30 de minute

Antrenamentul de CXWORX presupune sedinte "scurte si la obiect". Secretul sta in combinatia dintre strength endurance (putere rezistenta) si intensity (intensitatea antrenamentului), explica instructorul.

Cele 30 de minute de efort sustinut si concentrat pe abdomen imbunatatesc abilitatea acestor muschi de a oferi sprijin mijlocului pe perioade indelungate de timp. Acest tip de contractie este cel folosit de muschii abdominali in activitatile de zi cu zi pentru suport la nivel postural cat si in timpul altor activitati functionale.

"Pe durata celor 30 de minute exista varfuri de intensitate concentrate pe anumite elemente ale CORE-ului. Aceste varfuri dau efectul de incarcare care genereaza modificarea musculara. Prin urmare cele 30 de minute s-au dovedit a fi perioada optima de obtinere a rezultatelor cu ajutorul combinatie rezistenta-intensitate", adauga instructorul.

Pentru a obtine rezultate maxime. Expertul iti recomanda 2-3 antrenamente pe saptamana si o zi de repaus intre sesiunile de antrenament, pentru refacerea musculara.

Exercitiile CXWORX, rezultatul studiilor de specialitate

Instructorul Dumitru Butlica vorbeste despre studiul de capatai care sta la baza acestui concept:

"Studiul a fost efectuat de catre Dr. Jinger Gottschall la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Acest studiu a urmarit reactia musculaturii CORE-ului la 17 exercitii diferite integrate si izolate (crunch, hoover, plank woodchop si altele) si a fost realizat cu ajutorul a 20 de persoane, 10 femei si 10 barbati.

Studiul consta in plasare unor electrozi pe diferite parti ale corpului si masurarea intensitatii din timpul exercitiilor. Au fost plasati electrozi pe abdomen, oblici interni si externi, pectorali, zona lombara, umeri si fesieri.

Desi la inceputul studiului Dr. Gottschall se astepta ca activitatea sa fie disipata in toti muschii implicati in exercitiile integrate, a avut surpriza sa descopere ca aceste miscari generau tensiune si activitate cel putin la fel, daca nu mai mare, ca in timpul exercitiilor izolate.

De exemplu tensiunea inregistrata pe durata efectuari unui Woodchop (miscare integrata) in abdomen a fost mai mare decat tensiunea inregistarat in abdomen pe durata unui Crunch (miscare de izolare)".

#antrenamente CXWORKS, #antrenamente fitness intense, #CXWORKS WorldClass , #Exercitii fitness