Puma vs Adidas: razboiul dintre cele doua branduri populare

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 11:27
1683 citiri
Puma vs Adidas: razboiul dintre cele doua branduri populare
Foto: Wikipedia

Exista doua categorii de oameni in lumea pantofilor sport: cei care prefera marca de adidas Puma si cei care nu ar trada niciodata brandul Adidas. Insa putini stiu cata ura a existat la un moment dat intre cele doua companii populare de incaltaminte, infiintate de doi frati de origine germana care au facut istorie in industrie.

Cain si Abel. Romulus si Remus. Adidas si Puma? Rivalitatea nascuta intre unele dintre cele mai cunoscute branduri ale lumii a depasit cu mult simpla concurenta fireasca intre doua corporatii. Este vorba mai degraba despre un conflict familial intre doi frati care au ajuns sa se considere dusmani, dar si o de impartire in doua tabere adverse a locuitorilor oraselului german in care s-au nascut cei doi designeri renumiti. Razboiul a durat 60 de ani.

Adidas Puma sau Adidas: cum a inceput povestea

In anii '20, doi frati erau parteneri in compania de incaltaminte Dassler Brothers Sports, desfasurandu-si activitatea intr-o veche spalatorie dintr-un mic oras german numit Herzogenaurach. Adolf ("Adi") Dassler era manufacturierul tacut, timid si altruist care se ocupa de designul si conceperea pantofilor, pe cand Rudolph ("Rudi") era vanzatorul dezghetat si extravertit.

Desi cei doi frati s-au alaturat partidului nazist cand Hitler a ajuns la putere in anul 1933, acest lucru nu i-a oprit sa il convinga pe faimosul Jesse Owens sa le poarte pantofii la Olimpiadele din 1936. Asa au castigat expunere internationala, iar vanzarile produselor Dassler au explodat.

Succesul a dat nastere unor noi tensiuni in relatia celor doi frati, alimentate de o serie de imprejurari nefericite create in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1948, compania Dassler s-a scindat, cei doi frati impartind pe jumatate bunurile si angajatii.

Adolf si-a numit compania Adidas (de la "Adi" + "Das"), iar Rudi a ales initial denumirea de "Ruda", inlocuind-o ulterior cu mult mai sonorul nume "Puma". Amandoi s-au deschis fabrici competitoare pe partile opuse ale raului Aurach, angajand locuitorii orasului Herzogenaurach si impartindu-i in doua tabere.

Sfarsitul razboiului Puma vs Adidas

Abia in anul 2009, angajatii ambelor companii au marcat sfarsitul unei rivalitati care a durat 6 decenii, dupa moartea celor doi frati. Adi si Rudi au fost inmormantati in parti opuse ale cimitirului, cat mai departe unul de celalalt, ducandu-si ura dincolo de moarte.

#istorie rivalitate Adidas Puma, #concurenta Adidas Puma, #frati Adidas Puma , #Incaltaminte sport