Schiul de tura - Traieste o experienta de neuitat in mijlocul naturii

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 00:00
4158 citiri
Schiul de tura - Traieste o experienta de neuitat in mijlocul naturii

Daca vrei sa fii in mijlocul naturii in aceasta perioada si sa eviti aglomeratia obisnuita de pe partiile de schi, iti oferim o alternativa: schiul de tura (ski touring).

Schiul de tura reprezinta un tip de schi alpin care permite un contact mai strans cu natura, pentru ca traseele pe care se practica se gasesc in zone mai putin circulate. Este o modalitate perfecta pentru relaxare, dupa un an solicitant. Daca alegi aceasta metoda pentru a-ti petrece timpul liber, trebuie sa fii un iubitor de sport.

Ce inseamna schiul de tura

Practicarea schiului de tura permite ridicarea calcaiului de pe schi atunci cand se doreste acest lucru: "Acest fenomen ajuta la deplasarea schiorului in ascensiune si pe teren plat. De asemenea, in ascensiune, pe talpa schiului se aplica asa-numita 'piele de foca' - dispozitiv cu textura firului intr-un singur sens ce permite alunecarea schiului pe zapada doar in directia inainte", spune Florin Andrei, reprezentant al scolii de schi La Monitori.

Sursa foto: www.lamonitori.ro

Pieile de foca permit alunecarea in amonte si impiedica alunecarea inapoi. Acestea au fost folosite intotdeauna de eschimosi. In prezent, schiorii au la dispozitie materiale sintetice, mohair sau materiale mixt, potrivit SkiTour.

Destinatii pentru schiul de tura

Alpii reprezinta principala destinatie pentru cei care practica schiul de tura. De asemenea, unele dintre cele mai bune locatii penru practicarea ski touringului se afla in Austria, in zonele Stubai si Kaprun, spun reprezentantii Perfect Tour.

In Romania, turele cele mai frecventate se afla in Bucegi, facand legatura intre Babele, varful Omu, Pestera Ialomicioarei, cota 2000 - Sinaia, cabana Piatra Arsa, Valea Dorului - Sinaia, declara reprezentantii scolii de schi La Monitori.

Sursa foto: www.lamonitori.ro

Potrivit oficialilor La Monitori, in tara noastra, acest sport se practica cu precadere primavara, in afara pistelor, dupa ce pericolul avalanselor a trecut.

Sursa foto: www.lamonitori.ro

Oficialii Perfect Tour spun ca "excursiile sunt organizate si conduse de schiori profesionisti, cu multi ani de experienta si care cunosc foarte bine arhitectura locurilor si zonele mai mult sau mai putin periculoase.

Cum ski touring-ul se practica prin paduri si zone putin circulate si greu accesibile, inainte de plecarea in aventura, organizatorii evalueaza componenta grupurilor si hotarasc gradul de dificultate la care pot face fata turistii, astfel incat sa limiteze riscurile de accident. In general, in excursiile de tip ski touring se pleaca diminineata, iar intoarcerea este programata seara. Exista insa si aventuri ce pot dura si peste noapte, fie cu cazare la un refugiu din padure, fie intr-o alta localitate/statiune".

Tarife pentru schiul de tura

Traseele pentru ski touring depinde de nivelul cunostintelor de schi, de durata, disponibilitatea pentru efort si conditia fizica a participantului. Pretul depinde de numarul de participanti la tura si de durata / dificultatea acesteia, spune Florin Andrei.

Sursa foto: www.lamonitori.ro

Conform oficialilor Perfect Tour, tarifele pentru ski touring pornesc de la circa 100 euro/persoana si pot ajunge si la peste 300-400 euro/persoana, in cazul in care se opteaza pentru un grup restrans sau pentru un instructor personal.

Acestia adauga ca in pret nu intra mesele, astfel ca turistilor li se recomanda sa isi ia provizii de mancare si apa in rucsac. De asemenea, in pret nu intra nici echipamentul.

Echipamentul pentru schiul de tura este unul specific, fiind mai usor comparativ cu cel utilizat in cazul schiului alpin, spun oficialii La Monitori. Acest echipament are mai multe posibilitati de aerisire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schi de tura, #trasee schi de tura, #pret sedinta schi tura, #destinatii schi de tura , #Ski