Depaseste-ti limitele intr-un salt cu parasuta!

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 00:00
7355 citiri
Depaseste-ti limitele intr-un salt cu parasuta!

Parasutismul este mai mult decat un sport de weekend, periculos, adresat teribilistilor. Este o activitate complexa care te ajuta sa iti depasesti limitele si care te invata sa traiesti clipa.

Parasutismul nu este nici macar periculos, atat timp cat il practici ca la carte. In schimb, este o experienta inedita, care nu se uita niciodata. Insa mai multe despre frumusetea acestui sport, dar si despre regulile lui, ne spune Simona Stan, instructor de parasutism la Aeroclubul Romaniei.

Simona este unul dintre acei oameni norocosi pentru care hobby-ul s-a transformat in meserie: "Dupa o zi de zbor, cad rupta de oboseala, dar sunt foarte fericita" - asta inseamna pentru ea o zi obisnuita de serviciu, 100% implicare.

Practica parasutismul din 1992 si are 3.350 de salturi pana in prezent. Antreneaza atat tinerii care se inscriu la cursurile de parasutism din Satu Mare, dar si lotul national de parasutism.

Cat de periculos este acest sport de fapt?

Nu putem spune ca este un sport riscant, cu toate acestea, riscurile sunt cunoscute si foarte bine controlate. Nu exista nici un pericol, atat timp cat sportivii sunt atenti, seriosi si respecta regulile. Sportivii sar cu o parasuta principala, cu o parasuta de rezerva si cu un aparat de siguranta care deschide automat parasuta de rezerva, in momentul in care sportivul are ezitari sau se intampla ceva neprevazut.

Ce pregatire presupune practicarea acestui sport?

Pregatirea pentru primul salt cu parasuta dureaza trei-patru luni. In aceasta perioada, tinerii urmeaza niste cursuri, trec prin mai multe examinari: vizite medicale, dupa care dau un examen teoretic tip grila din sapte materii de specialitate.

Urmeaza apoi un test de pregatire fizica din cinci probe (forta,rezistenta, viteza). Dupa ce trec cu bine de toate acestea, sportivii sunt apti sa sara cu parasuta. Dupa 10-15 salturi se vede cat este de talentat tanarul, insa daca se constata ca nu poseda aptitudinile necesare unui parasutist sau ca nu poate sa treaca peste fica si emotiile de inceput care sunt absolut normale, se fac eliminari in vederea evitarii accidentelor.

Pentru tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 22 de ani, cursurile pentru obtinerea brevetului de parasutist sunt gratuite. Salturile se fac planificat, cate o etapa, anual, pentru fiecare judet pe perioada de vara.

Persoanele care au depasit varsta de 22 de ani pot obtine brevetul de parasutist, contra cost. Cursul teoretic costa 30 de euro, iar pentru un salt de la 1.000 metri se plateste 21 euro. Pentru obtinerea brevetului sunt necesare intre 25 si 35 salturi cu parasuta.

Deasemenea Aeroclubul Romaniei ofera contracost salturi de agrement in tandem cu un instructor experimentat. Desi un salt costa 170 de euro cu filmare si 145 fara filmare, platesti pentru o senzatie unica, pe care nu ai cum sa o simti in alta parte, deci merita pe deplin. Mai ales in cele 30 - 40 de secunde cand cazi in gol cu50 metri/secundatraiesti osenzatiepe care nu o poti explica in cuvinte.

Un aspect foarte important de retinut ca pentru aceste salturi de agrement nu va trebuie experienta, cursuri sau certificari; se sare in tandem, legat de un instructor.

Daca vreodata simti nevoia sa iti depasesti limitele si sa iesi din zona ta de confort aceasta este metoda ideala. Trebuie sa ajungi cu aproximativ o ora inainte de decolare la aerodrom, pentru a ti se face instructajul. Instructorul iti explica fiecare miscare, dintre care cele mai importante: saltul din avion, planarea in zbor cu parasuta deschisa si caderea libera, ce se intampla la deschiderea parasutei si ce trebuie sa faci la aterizare. Nu pare foarte complicat, insa cel mai important este sa asculti si sa ai incredere deplina in instructorul tau. De el depinde totul.

Se face imbarcarea pasagerilor in avion si apoi avionul urca la 3500- 4000 de metri. La 4000 de metri, cand vezi Bucurestiul foarte mic de sus, se deschide usa, iese cameramanul care te asteapta sprijinit pe aripa avionului. Costurile sunt mai mari atunci cand alegi si filmare din simplul motiv ca mai sare inca un om cu tine, alaturi de instructor, deci 2 parasutisti pentru un singur om. Va merita sa retraiesti momentul si emotiile de fiecare data cand vei privi acel video.

Care sunt principalele evenimente din Romania?

Pentru a face performanta in parasutism ca si in orice alt sport, este nevoie de implicare, seriozitate si sacrificii . Dar nimic nu poate fi foarte greu daca faci cu pasiune. La campionatele nationale pot participa doar sportivi cu experienta, care au minim 100 de salturi efectuate.

In Romania cele mai importante competii sunt Campionatul National de Parasutism unde se concureaza individual la proba de precizia aterizarii, unde sportivul trebuie sa piloteze cu maiestrie pentru a ateriza pe un discul ce inregistreaza electronic rezultatele cu diametrul de 16 cm, si centrul de 2 cm, amplasat in centrul unei saltele de burete. Rezultatul cel mai mic este considerat cel mai bun. Deci doar aici "zero" adica punctarea pe cercul de 2 cm este considerat cel mai bun rezultat. Fiecare salt - rezultat din cele 8 minime obligatorii este insumat si sportivul cu rezultatul cel mai mic este declarat castigator.

Uneori poate fi dificil sa pilotezi parasuta atat de precis datorita conditiilor meteorologige care influenteaza foarte mult aceste salturi. Niciun salt nu se aseamana cu altul. De aceea, cantonamentele de pregatire in salturi ale lotului national se organizeaza in cele mai diverse locatii, atat la munte cat si la ses sau la mare, in asa fel incat conditiile sa fie cat mai apropiate de cele intampinate la concursul international la care urmeaza sa participe.

Cupa mondiala de parasutism se desfasoara in 6 etape, organizate in acest an la Rieka - Croatia, Beld - Slovenia, Belluno - Italia, Altenstadt - Germania, Thalgau - Austria, iar ultima etapa din 23 septembrie, la Locarno - Elvetia. Cupa Mondiala se organizeaza anual, iar Campionatul Mondial are loc o data la doi ani, alternand cu Campionatul European.

O alta competitie importanta in Romania este Cupa Romaniei la Parasutism unde se concureaza intr-o echipa formata din 5 concurenti din care minim o fata si unde rezultatele individuale obtinute de catre cei 5 sportivi se insumeaza. Ca si la individual, echipa cu rezultatul cel mai mic din minim 8 manse este declarata castigatoare.

Anul acesta se va mai tine si a 3-a editie a competitiei ,Cupa Redbull Ordinul Smaranda" la Parasutism care este o competitie speciala organizata doar pentru femei in memoria unei mari campioane si recordmen al lumii in aviatie si parasutism Smaranda Braescu. Acest concurs se tine in Bucuresti si este o bun prlilej de a ne promova sportivele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cursuri parasutism, #concurs parasutism, #parasutism Aeroclub , #Sporturi extreme