Evadari cu adrenalina, reteta unei afaceri bazate pe pasiune

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 00:00
2225 citiri
Evadari cu adrenalina, reteta unei afaceri bazate pe pasiune

Unii oameni muncesc pentru a-si permite sa isi urmeze pasiunile, iar altii fac bani tocmai din aceste pasiuni. Din cea de-a doua categorie face parte si Sebastien Froux, un francez care a venit in Romania si a dezvoltat o afacere bazata pe adrenalina.

EvadeazaCuNoi abordeaza un model de business plecat de la micile placeri ale lui Sebastien, placeri pe care le descopera in natura si in doza de adrenalina pe care o ia de cate ori evadeaza.

Excursiile au variat de la rafting pana la planorism, de la calarie pana la canyoning, de la tras cu arcul pana la windsurf, si multe altele. Incepand din iunie se vor organiza si sarituri cu parasuta. Despre modelul de business, pasiunea pentru sporturile extreme si calatorii, ne-a vorbit Sebastien Froux.

De unde a pornit ideea de a crea EvadeazaCuNoi?

EvadeazaCuNoi s-a nascut in mintea mea acum 3 ani de zile, in ziua cand, la mare, in Vama Veche, ma plangeam prietenei mele ca nu am o pasiune, cum au ceilalti. Ii spuneam ca nu inteleg de ce. Mi-a spus ca avem toti in noi pasiuni.

Acum sunt pe deplin de acord cu ea; unele zac in asteptarea descoperirii, altele sunt evidente. Mi-a propus ajutor in descoperirea lor (fiind coach de meserie), punandu-ma sa fac un exercitiu de transpunere in viitor si punandu-mi intrebari cheie.

M-a ajutat sa adun informatii despre ceea ce imi place si, pe urma, sa le imbin intr-un tot unitar. La final am ajuns la ceva ce se apropia de actualul EvadeazaCuNoi.

Aproape instant, cu formarea dorintei respective, imaginea a doi prieteni mi-a aparut. Aceste doua persoane, care pe urma au acceptat sa ne intalnim, sa discutam despre idee, mi-au si devenit asociati.

A trecut mai mult de un an inainte de a lua hotararea sa le propun sa ne intalnim, sa impartasesc ideea mea cu ei si sa vedem impreuna daca dorintele noastre sunt comune.

De atunci s-a nascut prima evadare si, datorita lui Andrei, unul dintre prietenii asociati, s-a nascut si numele EvadeazaCuNoi, foarte inspirat de altfel, dupa parerea mea; l-am adoptat imediat ce mi l-a propus pentru ca ne reprezinta atat de bine!

Scopul nostru este sa iesim din cotidian; cum s-ar zice prea bine in franceza: "metro boulot dodo" (n.r. - metrou, munca, somn), ceea ce nu am de gand sa fac in viata mea! Sa avem aventuri noi, sa cunoastem lume practicand activitati inspirante si apropiindu-ne de natura. Sunt atatea motivatii ca sa continuam.

Scopul in sine este sa ne traim viata ca pe o vacanta, sa profitam de ea cat putem de mult!

Adrenalina nu este model de business traditional. Cat de profitabila este o astfel de afacere?

Momentan nu pot trai din EvadeazaCuNoi pentru ca am inceput abia de curand sa avem beneficii si inca nu am dezvoltat un departament care se adreseaza firmelor. Avem, insa, acest lucru in plan.

Profit iese pentru avem costuri foarte reduse. Fiind deschis catre cei mai multi, este necesar sa avem preturi mici. Mai ales in aceasta perioada grea pentru multi.

I-ati sfatui si pe altii sa adopte acest model de business?

Modelul acesta de business este unul care permite sa faci ce iubesti. Nu am cum sa nu sfatuiesc pe cineva sa-l adopte!

Ideea este ca, la inceput, e bine sa analizeze nevoile materiale si personale ca sa stie daca-si permit sa aiba un castig mic facand ceva din pasiune. Si e esential sa gaseasca pe urma, daca nu de la inceput, o modalitate de a face viabila afacerea.

A noastra a inceput cu cost zero si lucram in paralel. Era la un stadiu de hobby. E si asta o metoda de a testa nivelul personal de dorinta in a te implica intr-o asemenea afacere.

Pe urma au venit costuri de tip site, inregistrarea numelui si, intr-un final, ne-am decis sa decontam cheltuielile persoanele implicate in organizare (telefoane, internet si altele)

V-ati stabilit in Romania acum catva ani. De ce ati ales sa va mutati aici?

Am ales Romania in locul oricarei alte tari din estul Europei, unde, la nivelul meu financiar, imi permiteam sa investesc, pentru ca am venit prima oara aici cu un prieten roman din Franta. Asta mi-a permis sa intalnesc lume si sa nu pornesc fix de la zero.

Ce tari ati vizitat si care v-a placut cel mai mult?

Am fost doar in tari europene, insa nu am stat suficient in ele incat sa-mi dau seama daca mi-ar placea sa traiesc in vreuna din ele.

De principiu, visez la Vietnam, Suedia, Danemarca, Finlanda, Canada, dar nu am fost in niciuna din ele inca. Ma simt foarte bine in Romania si inca nu am de gand sa plec.

Ati avut o multime de "evadari", unde ati practicat diverse sporturi. Care a fost calatoria dumneavoastra preferata?

Evadarea mea preferata a fost una de weekend, in Cheile Rasnoavei, unde atmosfera extraordinara care s-a creat intre oamenii din grup a depasit adrenalina activitatilor practicate.

Am ramas bun prieten cu o parte din "evadati" si ma intalnesc inca si azi cu ei.

Caut sa ma distrez inainte de toate si imi place foarte mult sa descopar activitati noi care sa-mi provoace adrenalina. Nu pot spune ca am o preferinta. Poate dupa ce voi sari cu parasuta, voi avea una.

In cautarea dumneavoastra de adrenalina practicati sporturi extreme. Ce faceti, insa, pentru a va relaxa?

Ma intalnesc cu prietenii, citesc, joc boardgames. Raman o persoana obisnuita in afara dorintei mare de a descoperi activitati si oameni noi si a prinde o doza de adrenalina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evadari sport extrem, #interviu Sebastien Froux, #excursii sport extrem , #Sporturi extreme