Rafting in Romania: Adrenalina extrema, aproape de casa

Sambata, 03 Martie 2012, ora 00:00
3769 citiri
Rafting in Romania: Adrenalina extrema, aproape de casa

Raftingul se numara printre sporturile extreme tot mai apreciate de romani. Daca esti pasionat de adrenalina si cauti o modalitate inedita de petrecere a timpului liber, afla ca raftingul se practica mai nou si in Romania.

Romania ascunde multe destinatii excelente pentru practicarea raftingului, atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti. De exemplu, in defileul sapat de Jiu intre Muntii Valcan si Parang, de la Livezeni la Bumbesti Jiu, vei gasi cel mai bun sector pentru rafting. Conditiile de aici sunt excelente pentru practicarea acestui sport extrem, in cea mai mare parte a anului.

Poti practica rafting si pe raurile Mures si Crisul Repede. In primul caz, traseul se numeste Toplita-Deda si trece printr-un defileu cu peisaje de vis. Crisul Repede ramane recomandat incepatorilor care vor sa faca rafting, pentru ca albia raului este foarte larga si nu are zone riscante.

La polul opus se afla Bistrita, rau recomandat celor experiementati. Traseul traditional are 12 kilometri, dar in sezonul ploios se poate prelungi pana la 80 de kilometri.

Reguli pe care trebuie sa le respecti

Primul lucru pe care trebuie sa il respecti cu sfintenie este forta valurilor. Sub nicio forma nu refuza echipamentul special si nu ignora niciuna dintre pisele costumului.

Vesta cu guler iti protejeaza coloana vertebrala si gatul, in timp ce costumul si incaltamintea iti asigura protectie termica si flotabilitate (te vor ajuta sa plutesti, daca ai avut ghinionul sa cazi in apa ).

O alta regula pe care trebuie sa o respecti, cand faci rafting, este sa stai cat mai departe de maluri.

Cat te costa echipamentul

O casca speciala pentru rafting costa minim 29 de euro, dar pot depasi 75 de euro, in cazul celor mai performante.

Pretul unui costum din neopren incepe de la 100 de euro. Neoprenul este un tip special de cauciuc, foarte usor si flexibil. Principalul avantaj al sau consta in buna izolare termica.

Incaltamintea speciala pentru rafting, facuta tot din neopren, costa minim 40 de euro.

Pretul unei ture de rafting incepe de la 50 de euro, dar cu siguranta nu vei rezista sa "te dai" o singura data. Ia in calcul de cate ori ai curaj sa intri in raul involburat, adauga costurile cu deplasarea si cazarea, macar pentru un weekend, plus alte cheltuieli obisnuite, si vei afla cat costa o aventura pe rau.

Raportul calitate-pret-adrenalina sigur iti va face cu ochiul, iar la o simpla cautare pe Google vei afla imediat cine organizeaza ture de rafting in Romania.

#rafting, #rafting romania, #echipament rafting, #rafting rauri Romania, #organizare raftin Romania , #Sporturi extreme