Marius Lazarescu, antreprenorul triatlonist: Ideile bune vin cand ma antrenez

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 00:00
4161 citiri
Marius Lazarescu, antreprenorul triatlonist: Ideile bune vin cand ma antrenez
Foto: Marius Lazarescu (Arhiva personala)

Marius Lazarescu este antreprenor, speaker, consultant si conduce propria agentie de marketing online, Today's. In timpul liber, insa, se antreneaza intens pentru triatlon.

A invatat sa gestioneze timpul si resursele pentru aceasta pasiune pe care a descoperit-o de cativa ani, iar rezultatele nu au intarziat sa apara nici in viata sa personala nici in cea profesionala.

"Am mai multe idei si solutii de business - ce faci cand inoti o ora? Dar cand alergi singur pe stadion? Lasi gandurile sa curga iar odata cu asta iti vin idei", spune Marius Lazarescu, intr-un interviu acordat Business24.

Agentia este Google AdWords Certified Partner si singura agentie din Romania certificata convert.com, fiind cotata in Top 10 in Romania.

Haideti sa vorbim, in primul rand, despre primul contact pe care l-ati avut, in 2012, cu triatlonul. Ce v-a motivat sa intrati intr-o competitie atat de dura?

Initial mi-am spus "hai sa incerc", "e doar o proba de inot in cadrul unei stafete".

Apoi, cand am ajuns la Izvorani, parca se simtea adrenalina in aer, simt si acum emotiile cand ma gandesc. Erau atat de multi oameni la incalzirea de dinaintea concursului incat am simtit imediat un frison rece in tot corpul.

Apoi, pe masura ce am continuat sa particip in cadrul stafetei am simtit competitivitatea, te intreceai cu oameni de nivelul tau, unii mai pregatiti, altii mai workaholici, iar emotia depasirii concurentilor m-a convins.

Se pare ca dificultatea triatlonului nu v-a speriat si, din contra, ati revenit si in 2013 pentru a concura individual. Mai mult, in ultimii trei ani, ati participat la peste 20 de triatloane. Cum reusiti sa fiti si antreprenor si concurent la triatlon?

Asa cum spuneam, unul din beneficiile participarii este un aparent non beneficiu, si anume comprimarea timpului, ai nevoie de ore de antrenament, in special dimineata iar asta iti reduce timpul de birou, lucru care te invata sa fii mai productiv in orele de birou si sa delegi mai bine.

Practic, participarea la triatlon in mod consecvent m-a transformat intr-un om de business mai bine organizat si m-a ajutat sa ajung la nivelul urmator.

Cat timp va alocati pentru antrenamente, intr-o saptamana?

Intre 6 si 10 ore, in functie de perioada de pregatire din sezon.

Ce fel de antreprenor sunteti, in acest context, si cum v-ati defini stilul de viata?

Sunt un antreprenor care se uita la rezultate, sunt adeptul managementului pe obiective vs managementul timpului - lucrurile astea merg mana in mana prin faptul ca nu mai aloc atat de mult timp business-ului ci sportului si familiei: nu poti sa fii si pe stadion la alergare, dar sa si controlezi din scurt ce face echipa, in contextul in care iti doresti cresterea businessului. Trebuie sa faci ceva radical diferit in business.

Iar eu am ales sa deleg mai mult, sa organizez echipe specializate si relativ independente si sa extind procedurile de lucru.

Stilul meu de viata s-a schimbat in ultimii ani: mananc mai sanatos, mai putina carne si mai rar, iar orele de somn sunt mai odihnitoare intrucat nu mai am atat de multe nopti albe.

Desi sunteti un amator al acestui sport, va antrenati cot la cot cu profesionistii. De unde gasiti atatea resurse?

Resursele de timp vin dintr-o mai buna gestionare a timpului zilnic, prin delegare si suportul unor echipe mai bine organizate.

Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca acest sport implica si resurse financiare destul de consistente, atat pentru nutritia specifica concursului, cat mai ales pentru echipament - bicicleta fiind de departea cea mai consistenta investitie, mai ales ca unii participanti au cate doua-trei sau chiar patru - eu am trei.

Dar pe de alta parte, daca ai hobby-uri scumpe, o sa fii mai motivat sa generezi mai mult profit.

Apelati si la trucuri pentru a va asigura ca atingeti performantele pe care vi le-ati propus?

Folosesc cateva gadgeturi: la inot un ceas ce masoara numarul de bazine parcurse si eficienta, la bicicleta un ciclo computer cu centura de puls ce iti ofera informatii privind viteza, cadenta si intensitatea cardiaca, iar la alergare un ceas multisport pe care il folosesc in primul rand pentru a ma asigura ca ma aflu in parametrii de puls doriti.

Preferatul meu este ceasul multisport pentru ca poate fi folosit in concursuri la monitorizorea tuturor probelor si iti ofera la final un raport complet privind cursa si timpii petrecuti in tranzitie.

Unul din secretele pe care le-am descoperit pe parcursul timpului este legat de timpul pe care il petreci in tranzitie: poti sa recuperezi cateva minute bune fata de un amator care este la inceput daca iti faci un plan de tranzitie pe care il exersezi inaintea concursului.

De fapt, ca si in business, daca ti-ai facut un plan, ai sanse de doua ori mai mari sa iti indeplinesti obiectivele.

Ce obiective v-ati propus pentru viitorul dumneavoastra sportiv?

Imi doresc ca in urmatorii doi ani sa particip la un IronMan pe distanta lunga si sa continui cu cel putin trei participari anuale la IronMan 70.3. In plus, obiectivul echipei de stafeta din care fac parte este de cinci podiumuri pentru anul viitor.

Pana cand credeti ca veti rezista acestui ritm?

Cred ca in primul rand cel mai important lucru este ca "acest ritm" sa fie ceva natural, un ritm in care sa te simti bine si sa existe si placerea in participarea la competitii.

Daca ajungi sa traiesti un calvar in timpul concursului inseamna ca nu esti la un nivel adecvat de pregatire si ar trebui sa alegi: fie mergi la ceva mai usor, fie urmezi cu strictete planul de antrenament.

Cum influenteaza miscarea si rezultatele pe care le obtineti la triatlon rezultatele pe care le obtineti in cadrul businessului dumneavoastra?

1. Am mai multe idei si solutii de business - ce faci cand inoti o ora? Dar cand alergi singur pe stadion? Lasi gandurile sa curga iar odata cu asta iti vin idei.

2. Eficienta din timpul concursului se transmite si la birou - pur si simplu esti mai constient de timpii morti.

3. Medaliile de finisher iti dau energie si motivatie si la birou, saptamani bune, mai ales daca medalia este expusa intr-o zona vizibila zilnic.

Ce sfaturi aveti pentru cei care ar dori sa va calce pe urme?

1. Sa isi seteze asteptari realiste - daca fortezi, risti accidentari, mai ales la alergare.

2. Sa se bucure de concurs, doar profesionistii trag pana la epuizare, iar acestia se pregatesc de ani de zile pentru asta; nu uita de ce ai venit, e o intrecere cu tine insuti in primul rand.

3. Desi de multe ori apare expresia "n-am timp" de la cei multi din cei care doresc sa inceapa, de fapt, poti descoperi ca daca te apuci, vei castiga timp. Vei avea mai mult timp pentru idei creative, vei delega mai bine si iti vei reconsidera prioritatile.

Cu o experienta de peste 10 ani, atat pe piata autohtona, cat si pe cea internationala (Croatia, Bulgaria si Statele Unite ale Americii), Today's a dezvoltat proiecte din industrii variate, de la Auto-Moto si IT&C pana la educatie si sanatate, atat startup-uri, cat si multinationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marius Lazarescu Today s, #Marius Lazarescu Triathlon , #Sporturi