Euro 2012 - lozul necastigator pentru casele de pariuri romanesti

Luni, 02 Iulie 2012, ora 16:16
2197 citiri
Euro 2012 - lozul necastigator pentru casele de pariuri romanesti

Casele de pariuri se asteptau la o crestere exponentiala a cifrei de afaceri odata cu inceperea Campionatului European de Fotbal din Polonia si Ucraina. Insa, romanii s-au dovedit a fi apatici fata de evenimentul fotbalistic al anului, mai ales ca Romania nu s-a calificat, si asteapta campionatele nationale de fotbal din toamna.

Potrivit datelor, peste 500.000 de romani sunt inregistrati pe site-urile de gambling disponibile in Romania. Numarul celor care joaca direct la ghiseu este, insa, de cateva ori mai mare, piata romaneasca fiind evaluata la 500 de milioane de euro. Potrivit agentiilor de pariuri, romanii mizeaza, in general, sume destul de mici, intre 50 si 150 de lei, insa exista si cazuri in care au fost inregistrate bilete de 10.000 lei si chiar mai mult.

La nivel oficial, companiile refuza sa comenteze evolutia vanzarilor, insa trendul este unul bine conturat, chiar daca un campionat european de fotbal nu rivalizeaza cu cele nationale din Spania, Italia sau Anglia.

Fotbalul la nivel de cluburi, cel mai prolific pentru industria de pariuri

Liviu Popovici, presedintele Romanian Bookmakers a declarat pentru Business24 ca un eveniment precum Euro 2012, atrage, in special, pariorii de eveniment, insa, la nivel de trading, casele de pariuri din Romania sunt cu mult sub perioada desfasurarii campionatelor de fotbal din Spania, Italia sau Anglia. "Un eveniment precum Euro 2012 nu poate decat sa fie binevenit pentru casele de pariuri de la noi, mai ales ca acum este pauza competitionala la nivel de cluburi", a declarat Liviu Popovici.

Totusi, fata de perioada similara de anul trecut, cand nu a avut loc un asemenea eveniment fotbalistic, Euro 2012 a reusit sa genereze o crestere a numarul de pariuri.

Campionatele nationale de fotbal din Europa atrag pariorii romani pentru ca acestea ofera un numar mare de evenimente , insa Euro 2012 ar fi fost mult mai atractiv pentru romani daca se califica si echipa nationala la turneul final din Polonia si Ucraina.

Liviu Popovici sustine ca, la o casa de pariuri, veniturile reprezinta diferenta intre incasarile de mize si platile de castiguri, iar un eveniment precum Euro 2012, destul de prezivibil si care genereaza putine surprize, nu este foarte profitabil.

In aceasta industrie, Popovici sustine ca nu exista evenimente profitabile, ci perioade profitabile, atunci cand au loc foarte multe surprize in campionatele interne de fotbal.

Campionatele interne de fotbal din Italia, Spania sau Anglia genereaza cel mai mare volum de venituri pentru o casa de pariuri, iar fotbalul, in general, este sportul rege si pe piata pariurilor sportive de la noi. Insa, in ultima perioada, sustine Liviu Popovici, fotbalul a inceput sa fie secondat de hockey pe gheata, in aportul la volumele de parieri, urmat de baschet, baseball sau tenis de camp.

Spania, marea favorita la pariuri

Favorita caselor de pariuri la castigarea Euro 2012 era Spania, campioana europeana si mondiala en-titre. Ibericii au avut o cota de 3,5 sa plece acasa cu trofeul. A doua favorita a fost finalista editiei anterioare a competitiei, Germania, care are cota 4, urmata de vicecampioana mondiala Olanda, cu o cota de 7,5. Cine a pariat pe Spania a castigat, chiar daca destul de putin, insa nu a pierdut banii ca cei care si-au pus sperantele in Olanda, care nu a reusit sa treaca nici macar de grupele de calificare.

Cum era de asteptat, cea mai slab cotata a fost Danemarca, pariorii avand asigurat un castig de 101 de ori mai mare decat suma investita daca merg pe mana nordicilor, urmata de Irlanda, cu cota 81, iar Grecia si Suedia, ambele cu 67.

La capitolul golgheteri ai Euro 2012, pariorii mizau pe gheata fermecata a neamtului Mario Gomez, care avea o cota 9, iar urmatorul favorit a era golgeterul Premier League, olandezul Robin van Persie, care primise cota 11. Putini, probabil, au pariat pe una dintre vedetele Spaniei, Fernando Torres, care a si castigat titlul de golgeter al Campionatului. Cine a avut curajul s-o faca, evident ca s-a imbogatit.

Vara nu e prolifica pentru agentia de pariuri

Euro 2012 s-a terminat, iar, in mod normal Jocurile Olimpice de la Londra, care incep in luna august, ar trebui sa aduca pariorii in agentii, insa, Liviu Popovici sustine ca nu se va intampla acest lucru, chiar daca Olimpiada mai compenseaza un pic din lipsa campionatelor interne de fotbal. "Romanii nu au o cultura a olimpismului, si atata timp cat evenimentul nu este atractiv pentru populatie, nici pentru casele de pariuri nu este interesant, chiar daca in cadrul Olimpiadei exista un competitie de fotbal", a declarat Liviu Popovici.

Agentia de pariuri functioneaza pe principiul proximitatii, pentru ca principalii clienti sunt cei din zona acesteia, ei fiind clienti fideli, iar in conditiile in care in aceasta perioada romanii pleaca in concediu, nici casa de pariuri nu o duce prea bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#campionatul european de fotbal, #Euro 2012, #case de pariuri, #pariuri sportive, #campionatele interne de fotbal , #Stiri Sport