FC Otelul: Am cerut insolventa din cauza sechestrului ANAF

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 10:21
1804 citiri
FC Otelul: Am cerut insolventa din cauza sechestrului ANAF

Conducerea FC Otelul a precizat ca a fost nevoita sa solicite instantei declansarea procedurii de insolventa din cauza sechestrului instituit de ANAF, mentionand totodata ca de aceasta situatie este vinovata fosta administratie a clubului.

"Conducerea S.C. Fotbal Club Otelul SA anunta ca, avand in vedere perioada dificila prin care trece clubul, mai exact situatia economico-financiara datorata sechestrului asigurator instituit asupra conturilor bancare, a drepturilor corporative si a drepturilor de transfer ale jucatorilor precum si asupra unor bunuri imobile (sechestru asigurator instituit de catre ANAF), este nevoit sa constate incapacitatea sa de plata si sa solicite instantei sa ia act de aceasta stare, sa declanseze procedura insolventei si sa aprobe planul de reorganizare judiciara pe care clubul il va propune", se arata in comunicatul postat pe site-ul oficial al clubului.

Oficialii gruparii sustin ca aceste masuri au fost necesare pentru ca activitatea clubului sa continuie, iar echipele de fotbal sa respecte calendarul competitional si de pregatire. Ei adauga ca actionarii clubului vor finanta desfasurarea acestor activitati.

ANAF a calculat o datorie de 22.300.000 de lei, reprezentand taxe catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si penalitati, pentru "perioada 2005 - anul infiintarii societatii comerciale FC Otelul SA - 2008".

"Practic, in aceasta perioada si ulterior, pina in 2012, societatea a achitat drepturi salariale catre jucatori in baza unor conventii civile, reglementate de altfel de catre legea sportului, dar contradictorii cu prevederile Codului Muncii. Situatia de conflict legislativ nu este o premiera in acest domeniu (exista precedente judiciare in acest sens - clubul Dinamo), in care instantele au hotarat netemeinicia sustinerilor ANAF", au afirmat oficialii galateni.

Cum se imparte vina

Vina pentru aceasta situatie este a fostei conduceri a clubului, care, potrivit comunicatului, a dat dovada de lipsa de profesionalism, management defectuos si lipsa de preocupare pentru respectarea legalitatii si a disciplinei financiare.

"Daca in cazul jucatorilor de fotbal legea este interpretabila in ceea ce priveste forma de colaborare (contract de munca-conventie civila), in ceea ce ii priveste pe ceilalti angajati nu exista loc de interpretare, toate raporturile de munca se bazeaza pe incheierea unui contract de munca. Acest lucru nu a fost respectat - o mare parte din angajatii clubului, printre care si unii cu functii de conducere, primeau drepturi salariale si alte drepturi in baza unor conventii civile. In debitul calculat de catre ANAF se regasesc si sumele datorate pentru aceasta categorie de angajati, pentru care nu s-au retinut si nu s-au achitat taxele si impozitele legale", se arata in comunicatul citat.

FC Otelul mai mentioneaza ca societatea nu a fost niciodata controlata fiscal de la infiintare, acesta fiind primul efectuat. "Poate ca un control efectuat in ultimii 7 ani ar fi limitat proportiile problemelor si ar fi dus mai devreme la intrarea in legalitate. Ne punem insa intrebarea cum de la un rulaj de ordinul zecilor de milioane de euro pe care societatea l-a avut pana in 2012 - anul in care a fost preluata de catre noii actionari - organele fiscale nu au avut timp sa efectueze un astfel de control", noteaza sursa citata.

"Conducerea societatii, in perioada supusa verificarilor, asa cum reiese din actul de control, a fost asigurata de catre Consiliul de administratie alcatuit din domnii Ionel Bors, Ungureanu Ion, Gatin Mirela, Nicu Radu si Mocanu Aurelian, care erau totodata si actionari, alaturi de Asociatia Sportiva Fotbal Club Otelul, reprezentata de dl. Ion Ionica, angajat al SC FC Otelul SA Galati, de catre directorul general Marius Stan si de catre directorul adjunct Ilie Hagioglu. Conform actului de control si a prevederilor legale, responsabilitatea apartine acestei conduceri, indiferent daca ea este sau nu asumata.

Problemele s-au rasfrant si asupra jucatorilor, neplata de catre conducerea clubului a taxelor aferente salariilor ducand la somarea de catre ANAF a jucatorilor pentru plata contributiilor aferente, rezultand sume foarte mari in sarcina jucatorilor", se mai arata in comunicat.

Noua conducere spera ca pe baza planului de reorganizare ce ar urma sa fie aprobat de instanta activitatea clubului sa se desfasoare in conditii normale: "In acest sens, precizam ca se vor achita in termen foarte scurt toate obligatiile de plata restante fata de jucatori si ceilalti slariati, se va continua programul de sustinere si dezvoltare a centrului de copii si juniori, se va inscrie in campionat echipa de fotbal feminin si se vor finanta toate activitatile curente ale clubului."

Actionarul majoritar al Fotbal Club Otelul Galati SA este compania The Nova Group, controlata de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu. The Nova Group a preluat actiunile clubului in luna septembrie a anului trecut.

Primarul municipiului Galati, Marius Stan, fost presedinte al FC Otelul, a declarat, vineri, ca se astepta ca gruparea sa ceara insolventa, fiind sceptic ca formatia antrenata de Ionut Badea va putea termina sezonul viitor al Ligii I.

"Sunt surprins la modul cel mai neplacut, e un deznodamant pe care, sa fiu sincer, il anticipam dupa actiunile actualului actionariat si imi confirma inca odata ca singurul scop al preluarii acestui club a fost devalizarea lui de milioanele care erau in cont. Sunt foarte sceptic si nu cred ca Otelul va termina campioantul, asta daca il va incepe", a spus Stan.

Marius Stan precizeaza ca pozitia sa de primar nu ii permite sa intervina in rezolvarea problemelor de la Otelul Galati, pentru ca este un club privat si considera ca noii actionari si-au batut joc de gruparea moldava. "Este un simbol, este intrat in patrimoniul sipritual al orasului si este pacat ca cineva si-a permis sa-si bata joc la modul asta de un asa brand. Sunt convins ca sunt oameni, nu numai galateni, care ar fi bucurosi sa poata da o mana de ajutor la salvarea acestui club. Sunt intr-un totul de acord cu marsul de protest al suporterilor si, daca mi-ar permite postura, as fi in fruntea lor", a explicat Stan.

#insolventa FC Otelul, #probleme financiare FC Otelul , #Stiri Sport