Londra gazduieste, incepand de miercuri, cele mai mari Jocuri Paralimpice din istorie

Luni, 27 August 2012, ora 18:47
1487 citiri
Londra gazduieste, incepand de miercuri, cele mai mari Jocuri Paralimpice din istorie

Aflati inca sub efectul succesului Jocurilor Olimpice, britanicii asteapta cu fervoare deschiderea, miercuri, a celor mai mari Jocuri Paralimpice din istorie, ce ar urma sa se desfasoare in premiera cu casele inchise, in fata a aproape 2,5 milioane de spectatori.

O suta saizeci si sase de tari sunt asteptate, mai multe decat au fost prezente la Beijing in 2008, iar numarul de sportivi va trece de la mai putin de 4.000 in China la circa 4.200, potrivit organizatorilor. Peste 3.000 de figuranti vor anima ceremonia de deschidere, miercuri la 19:30 GMT, botezata "Enlightenment" (Iluminare), scrie France Presse.

China a plasat deja stafeta la un nivel foarte ridicat in 2008 si a contribuit la o mai buna vizibilitate a sportivilor cu handicap, obisnuiti sa evolueze in umbra omologilor sai valizi. Insa britanicii promit sa faca o figura si mai frumoasa.

Premierul David Cameron a asigurat ca vor fi "cele mai bune, cele mai mari, cele mai incredibile Jocuri Paralimpice vazute vreodata". Comitetul International Paralimpic mizeaza pe primele Jocuri de acest timp cu casele inchise - 2,3 milioane de bilete s-au vandut deja, dintr-un total de 2,5 milioane scoase la vanzare. Iar 4 miliarde de telespectatori, inca un record, ar urma sa urmareasca cele unsprezece zile de competitie. Dupa cateva lucrari de adaptare realizate la locatii olimpice, totul este pregatit acum, conform organizatorilor.

"Jocurile Olimpice au fost un test fantastic pentru Jocurile Paralimpice", considera Paul Deighton, director general al Comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice si Paralimpice din Londra (Locog). Si ele reprezinta o revenirea la origini, in contextul in care in apropierea capitalei britanice, la spitalul Stoke Mandeville, un medic a venit cu ideea de a-i pune sa faca sport pe cei raniti in razboi si ulterior, in 1948, sa organizeze acolo o competitie internationala. Primele Jocuri Paralimpice au avut loc la Roma in 1960, noteaza AFP.

#Jocurile Paralimpice Londra, #Londra 2012 Jocurile Paralimpice, #cele mai mari Jocuril Paralimpice , #Stiri Sport