Red Button. Fotbalistii vor putea anunta printr-o aplicatie pe telefon tentative de trucare a meciurilor

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:58
1353 citiri
Red Button. Fotbalistii vor putea anunta printr-o aplicatie pe telefon tentative de trucare a meciurilor

Fotbalistii din Romania vor avea posibilitatea sa anunte tentativele de trucare a meciurilor prin intermediul unei aplicatii pe telefon, in cazul in care initiativa va avea succes in Finlanda, acolo unde a fost pusa deja in practica.

Pana atunci jucatorii romani au posibilitatea sa denunte astfel de cazuri prin intermediul unei casute de email - meciuritrucate@frf.ro , promovata de catre structura de integritate din cadrul FRF.

Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori a organizat luni, impreuna cu FRF si Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania un seminar avand ca tema combaterea meciurilor trucate si a mafiei pariurilor. La nivel european, proiectul "Don't fix it" reprezinta o initiativa comuna a sindicatului mondial al fotbalistilor, FIFPro, a UEFA si a Comisiei Europene.

"Partenerii acestui proiect sunt Romania, Anglia, Scotia, Ungaria, Slovenia, Italia, Norvegia, Finlanda si Grecia. Finlanda a avut deja o initiativa laudabila, a reusit sa faca o aplicatie pe telefon pentru jucatorii de acolo, care pot apela la ea pentru a semnala cazurile in care planeaza suspiciunea asupra unor meciuri trucate. Este totul anonim, se pot inregistra printr-un ID si o parola.

55% din jucatori au fost abordati de mafia pariurilor

Se numeste 'Red Button' si daca se va dovedi ca este o aplicatie buna va fi probabil implementata si in Romania", a declarat vicepresedintele AFAN, Emilian Hulubei.

Oficialul AFAN a precizat faptul ca 55 la suta dintre jucatorii din Europa de Est au fost abordati de catre reprezentanti ai mafiei pariurilor: "Necesitatea acestui proiect a plecat de la o cercetare facuta in estul Europei, intreprinsa de FIFPro, care s-a concretizat prin publicarea unei carti negre. Au fost chestionati fotbalistii din Europa de Est. Sunt foarte multe meciuri suspectate.

Conform acestor date 55 la suta dintre jucatori au fost abordati de mafia pariurilor, iar 36 la suta au fost victime ale violentelor in cazul in care nu au dorit sa coopereze. In plus, 95 la suta dintre jucatorii din Europa de Est nu sunt platiti la timp. Majoritatea jucatorilor nu sunt platiti la timp. Obiectivele acestui proiect sunt constituirea unui comitet mixt de lucru, promovarea in cadrul cluburilor, promovarea in vestiar, vom sta de vorba cu jucatorii si le vom expune riscurile acestui flagel".

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, este suspicios in ceea ce priveste corectitudinea unor partide si spera ca legislatia romaneasca sa fie imbunatatita in acest domeniu. "Admit ca sunt meciuri cu probleme. Eu cred ca s-au intamplat si se vor mai intampla in Romania, dar nu suntem pe lista lor. Eu sunt convins ca intr-un an de zile, avand si exemplul tarilor care au legislatie in combaterea pariurilor nelegale, nu avem altceva de facut decat sa le aplicam si in Romania. Si sunt convins ca se va ajunge in cazul in care un jucator sau un antrenor va participa la trucarea unui meci, va ajunge la puscarie.

E un moment in care Parlamentul European si UEFA incearca eradicarea acestui fenomen, nu stiu daca vor reusi in totalitate. As vrea ca presedintii de cluburi sa-i instiiteze pe jucatori si alti colaboratori ca lucrurile nu prea mai merg. Se lucreaza la un proiect de lege, usor-usor lucrurile se aseaza. Trebuie sa-i atentionam pe toti care participa ca trebuie sa anunte, imediat ce sunt contactati, sau exista o presiune din partea unor persoane din afara clubului. Nu e turnatorie. Numai asa putem sa preintampinam o mare catastrofa", a declarat Sandu.

Beneficiile fotbalului din activitatea de pariuri

Conducatorul federatiei a ridicat si problema procentului pe care casele de pariuri ar trebui sa-l vireze spre fotbal in urma cotarii la pariuri a meciurilor: "Problema pariurilor si pronosticurilor exista de cand lumea.

Cred ca e a doua meserie din lume. Noi, romanii suntem in totalitate in afara cadrului european in ceea ce priveste legislatia de sustinere a sportului pe baza unor sume mari, care ajung la bugetul statului pe carca noastra, a sportului romanesc. Si are cel mai mic buget, dintre toate ministerele. Noi, federatia, daca am castigat un proces cu Loteria, guvernul ne-a dat imediat in cap. A anulat un articol de lege prin care sportului romanesc ii revenea un procent important din incasarile de la Loteria Romana.

Speram sa putem reintoarce legea in favoarea sportului. Cu vreo cinci case de pariuri ne judecam de vreo sapte ani, dar toate s-au inchis, au disparut. De ce? Mie nu mi-e jena sa spun, pentru ca s-au dat licente pe sub mana. Unde? Probabil ca la Ministerul de Finante, pentru ca ei autorizeaza. Am pierdut foarte multi bani, care ne erau foarte necesari".

Conform unui raport al Europol din vara anului 2011 au fost investigate 380 meciuri suspecte de trucare, in care sunt implicati 425 oficiali si jucatori din 15 tari europene, alte 300 meciuri, de pe alte continente, fiind de asemenea banuite. Printre tarile care se confrunta cu astfel de probleme, ancheta a mentionat Turcia, cu 79 de cazuri, Germania cu 70 de cazuri, unde 14 persoane au fost deja condamnate la pedepse care totalizeaza 39 ani de inchisoare, Elvetia - 41, Ungaria - 20, Finlanda - 32, Belgia - 19, Croatia - 18, Austria - 16, Bosnia-Hertegovina - 7, Slovenia - 7.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#red button fotbal, #aplicatie avertisment fotbal, #trucare meciuri fotbal, #mafie pariuri fotbal , #Stiri Sport