Ion Tiriac va fi inclus in Hall of Fame-ul tenisului

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:35
2551 citiri
Ion Tiriac va fi inclus in Hall of Fame-ul tenisului

Fostul tenismen Ion Tiriac, de trei ori finalist al Cupei Davis cu echipa Romaniei, va fi al doilea roman dupa Ilie Nastase (1991) care patrunde in galeria personalitatilor tenisului mondial, Hall of Fame, in cadrul unei festivitati ce va avea loc in 13 iulie, la Newport (SUA).

Propietarul turneului de 1.000 de puncte de la Madrid va primi aceasta distinctie alaturi de fosta jucatoare elvetiana Martina Hingis.

Motivarea includerii lui Þiriac in Hall of Fame-ul tenislui mondial a fost facuta de fostul jucator american, Stan Smith, presedintele International Tennis Hall of Fame & Museum si rivalul romanilor in cele trei finale de Cupa Davis, pierdute in 1969, 1971 si 1972. "Ca un rezultat al fabuloasei sale contributii la dezvoltarea tenisului si multiplele sale calitati, un panel compus din istorici ai tenisului, experti si membri ai Hall of Fame l-au desemnat pe Ion Þiriac pentru aceasta onoare. De la inceputul organizatiei, in 1954, numai 224 persoane din 19 tari au fost incluse in Hall of Fame".

Ion Þiriac, in varsta de 73 de ani, considera ca distinctia este foarte importanta pentru ca vine din partea oamenilor care au activat in acest sport. "Nominalizarea a venit tarziu si a venit devreme, pentru ca sunt foarte atenti si foarte selectivi in optiunile lor. Ganditi-va ca in 50-60 de ani au fost alesi numai 224 de indivizi. Sincer, eram undeva la mijloc, ma asteptam si nu ma asteptam la aceasta onoare. Inteleg ca federatia internationala m-a propus, pentru ca trebuie sa te propuna cineva, iar oamenii au votat. Acesta este meritul cel mare, ca te aleg oamenii tenisului. Nu functionarii, nici jurnalistii, ci sportivii si oamenii care s-au ocupat de acest sport", a declarat Þiriac pentru Prosport.

Þiriac este constient ca includerea in Hall of Fame implica si obligatia de a contribui la dezvoltarea tenisului. "Este o treaba de origine americana, care a fost internationalizata in ultimii 20-30 de ani. Stiu ca Boris Becker a intrat de foarte tanar in acest Hall of Fame si ca in fiecare an doua-trei sedinte comune, iar cea mai mare este in timpul turneului ATP. Daca tot m-au onorat, trebuie sa fiu oarecum cu un pic de cap si de cultura si sa-mi achit datoriile, sa ma prezint la intalniri si sa contribui la progresul si schimbarea tenisului. Lucruri de care m-am ocupat in ultimii 30 de ani de cand am renuntat la performanta seaca", a precizat fostul jucator.

Festivitatea va avea loc in timul turneului ATP de la Newport, o competitie de 250 de puncte, cu premii in valoare totala de 455.000 de dolari.

Alti fosti sportivi romani inclusi in Hall of Fame sunt Iolanda Balas (atletism), Eduard Pana si Doru Tureanu (hochei pe gheata), Nadia Comaneci, Bela Karoly, Ecaterina Szabo, Teodora Ungureanu, Octavian Bellu, Daniela Silivas, Simona Amanar si Lavinia Milosovici (gimnastica).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ion Tiriac Hall of Fame, #premiu Ion Tiriac, #Ion Tiriac tenis , #Tenis