De ce iti doresti un brevet de skipper

Sambata, 10 Mai 2014, ora 00:00
3670 citiri
De ce iti doresti un brevet de skipper
Foto: theyachtweek.com

Un brevet de skipper iti ofera posibilitatea sa-ti faci un concediu pe o ambarcatiune de lux fara sa depinzi de absolut nimeni. Mai mult decat atat, in momentul in care ai brevetul si stapanesti ambarcatiunea, poti atinge locuri pe care, in mod normal, pe uscat, cu masina sau cu piciorul nu le poti vizita.

A fi skipper inseamna, de fapt, a fi un conducator. Ca si in business, acest rol nu este rezervat exclusiv barbatilor.

Din contra, femeile au un atu: stiu mai bine decat barbatii cand trebuie sa fie prudente si cand trebuie sa aiba curaj, explica Sorin Iorga, profesor si coordonator al scolii Romanian Yachting School, pentru Business24.

Cum ar putea arata vacanta ta in Mykonos

Daca vrei, de exemplu, sa vizitezi Mykonos, ai doua variante: pe uscat sau pe apa.

"Poti sa zbori cu avionul la Mykonos si stai pe un sezlong pe undeva intr-un oras, sa te plimbi pe uscat. Dar Mykonos este mai mult decat cele doua orasele pe care le are insula. Sunt locuri superbe in care nu se poate ajunge cu piciorul, unde trebuie neaparat sa ajungi pe apa. Sunt golfuri superbe unde sunt taverne la care se ajunge doar cu ambarcatiunea", spune Sorin Iorga.

In plus, poti face sporturi nautice direct de pe ambarcatiune: surfing, waveboarding, sailing, orice alt sport nautic.

"Poti naviga cu vele in orice ape, pe orice vreme, oricand", explica profesorul.

Mai mult, pe barcile de lux ai si hotel, "pentru ca ambarcatiunile de care vorbesc sunt dotate cu absolut toate elementele de confort ale unui hotel, iti poti gati, ai tot ce-ti trebuie pentru a pregati o masa in natura", sustine acesta.

Vacanta pe iaht, solutia pentru un concediu activ la mare

Daca nu vrei sa mai faci un concediu in care sa stai la soare si atat, si vrei un concediu activ in care sa fii in permanenta atent la ceva, sa fii focusat, sa nu pierzi vremea, pur si simplu, asta e varianta optima, explica specialistul.

Care a fost cea mai recenta experienta a dumneavoastra, ca skipper?

Eu organizez in fiecare an doua iesiri cu elevii nostri de la scoala in Marea Mediterana, in Ciclade sau in Golful Saronic, sau in Sporade, unde ne hotaram.

Acum, spre exemplu, eu m-am intors din voiaj din insulele Saronic. Am fost 5 ambarcatiuni, 46 de persoane, care au venit sa faca "cruising" de placere, dar sa si invete aceasta deprindere, de a naviga cu ambarcatiuni.

Din punctul meu de vedere a fost un succes, ei au invatat ce aveau de invatat, s-au si distrat, am vizitat opt insule, am avut de toate pe parcursul acestei expeditii.

Am avut si furtuna, am avut si ape calme, am avut si doua zile splendide in care am stat la ancora in golf, am facut baie, ne-am distrat, etc. Am facut o expeditie completa.

Aceste expeditii se fac cu barci inchiriate. Noi inchiriem ambarcatiuni de mari dimensiuni, luxoase, cu care facem acest cruising.

Am vazut insule superbe, cum ar fi insula Hydra, spre exemplu - o insula complet ecologica. Acolo nu gasesti niciun motor termic, totul se face cu magari, curentul electric este obtinut exclusiv pe cale regenerabila de la soare, de la vant.

Am vazut, in total, opt insule. Una mai frumoasa ca alta. Si e o experienta inedita pana la urma.

Poti in orice weekend sa vii si in Romania, la Marina Limanu spre exemplu, si sa inchriezi o barca pentru a te relaxa?

Pe langa faptul ca facem crusing de placere, principala activitate la Marea Neagra se refera la iahting sportiv, la regate.

Practic, de vineri a inceput sezonul sportiv pentru iahting si pana la 1 octombrie vor fi cel putin 2-3 curse pe luna.

Din pacate, pentru cruising din placere, vizitam mai mult coasta bulgara pentru ca e mai pitoreasca si are mai multe marine in care putem opri.

Pe langa placere insa, poti, in momentul in care detii brevetul, sa faci chiar sportul care a definit aceasta activitate.

Ce fel de oameni fac parte din aceasta comunitate a skipperilor?

Sunt oameni de succes. Sunt oameni care se pregatesc sau sunt deja lideri. Sunt oameni care isi exerseaza abilitatile de leadership, abilitatile de analiza, abilitati de decizie rapida, etc. Acest lucru ii ajuta foarte mult si in activitatea de skipper.

Practic, skipper asta inseamna: esti un conducator. Conduci o ambarcatiune, uneori conduci si oameni, atunci cand ai si echipaj. Acest concediu pe care il faci nu te rupe de activitatile tale cotidiene, desi este o activitate diferita fata de cele de zi cu zi.

Sunt medici, avocati, arhitecti, antreprenori... Atentie, insa, nu este un sport rezervat exclusiv barbatilor! Sunt si femei, care se descurca foarte bine. Sunt niste lideri foarte buni si au ceva in plus fata de barbati: au o atitudine mult mai corecta. Afiseaza prudenta atunci cand trebuie, curaj atunci cand trebuie.

Barbatii uneori se lasa "dusi de val", dar femeile sunt mult mai echilibrate.

Daca te-am convins ca iti doresti acest "permis de conducere" pentru iahturi, trebuie sa stii ca urmatoarea sesiune de cursuri pentru obtinerea unui brevet de skipper C+D la Romanian Yachting School va avea loc in septembrie 2014.

#brevet skipper, #scoala Yachting, #Sorin Iorga Romanian Yachting School , #Yachting