Lucian Mindruta, despre pasiunea pentru yachting deprinsa de la George Copos

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 00:00
3956 citiri
Lucian Mindruta, despre pasiunea pentru yachting deprinsa de la George Copos
Foto: lucianmindruta.com

Lucian Mindruta marturiseste ca a deprins pasiunea pentru yachting de la George Copos, in 2006, la Eforie, cand omul de afaceri l-a invitat pe Anette, barca sa cu vele, pentru a-i arata "ce e cu adevarat nobil pe mare".

"Nu mi s-a parut nimic extraordinar, pana n-am deschis velele si pana n-am oprit motorul... Atunci s-a facut liniste, barca s-a inclinat pe o parte si-a inceput sa alunece spre larg, iar eu am fost cucerit brusc si irevocabil de povestea asta!", povesteste Lucian Mindruta, intr-un interviu acordat Business24.

Imediat dupa prima achizitie, a simtit nevoia de a mai face un pas, spre intrecere. Astfel a descoperit regattele si de atunci merge la mare o data la doua weekenduri, din aprilie pana in noiembrie.

Tocmai a incheiat participarea la una din regatte, Poseidon, impreuna cu Echipa Tiriac Auto, partener autorizat Mercedes-Benz.

"A fost incredibil de tensionata in prima zi (cand am jucat bine in prima parte, dupa care am alunecat tactic spre larg si-am ramas acolo fara vant). Abia locul sase, desi la un moment dat eram pe locul doi!!!

Lipsa vantului s-a simtit si in a doua zi, cand barcile mai usoare si mai mici s-au strecurat pe langa noi (noi am concurat pe un cruiser greu, care se simte bine si performeaza mai ales pe val si pe vant peste 20 kilometri la ora)", ne-a declarat Lucian Mindruta.

Sunteti skipper din 2008, participand in calitate de capitan sau membru al echipajului in zeci de regate in ultimii 5 ani. Cum v-ati descoperit aceasta pasiune pentru yachting?

Prin 2005 sau 2006, intr-o vara, m-am nimerit alaturi de George Copos la o masa la Hotel Europa, la Eforie. Am povestit de mare (voiam sa-mi iau de pe atunci o barca cu motor) si el mi-a zis "stai, nu te pripi, vreau sa-ti arat ce e cu adevarat nobil pe mare".

Si m-a invitat pe Anette, prima lui barca cu vele. Nu mi s-a parut nimic extraordinar pana n-am deschis velele si pana n-am oprit motorul.... atunci s-a facut liniste, barca s-a inclinat pe o parte si-a inceput sa alunece spre larg, iar eu am fost cucerit brusc si irevocabil de povestea asta...!

Cand v-ati dat seama ca e cazul sa treceti mai departe, de la pasiune la competitii?

Imediat dupa ce mi-am luat prima barca si-am batut vreo cateva saptamani (ma rog, week-end-uri) litoralul am inteles ca nu e mare lucru de facut pe mare daca n-ai cu cine te intrece.

Sunt putine marine, nici un golf, nici o insula... n-am fost atat de norocosi noi, romanii. Tocmai de aceea dupa o vreme simti nevoia de altceva... si asta e intrecerea!

Cand am descoperit regattele am simtit nevoia de o barca mai potrivita pentru ele, drept pentru care am vandut-o pe prima (care era un mix de motor si vela) si am mers spre vela aproape exclusiv (sigur, am si motor, dar e pentru manevre).

Foto: lucianmindruta.com

Cum credeti ca se poate crea o cultura a yachtingului in Romania? Suntem pe calea cea buna?

Se creeaza prin oameni ca Sorin Drugan sau Mihai Marcu sau Bogdan Gradinaru, intreprinzatori care reusesc sa coboare bariera de acces la acest sport la cateva sute de euro pe an (cat costa o inchiriere de ambarcatiune in sistem time-sharing).

Sunt oameni care au facut scoli, care modernizeaza marine, care implica companii si oameni din clasa mijlocie in povestea asta frumoasa a velelor, relativ recenta pentru o tara care are iesire la mare de vreo 140 de ani doar!

Cat timp alocati dumneavoastra acestei pasiuni?

In sezon, sunt pe mare la 2 weekend-uri. Dar sezonul e mai lung decat cel turistic: iesim prima oara prin aprilie si incuiem barca prin noiembrie. Sunt 5-6 regatte la care merg (anul acesta suntem Echipa Tiriac Auto / Mercedes) in Romania, dar si in Bulgaria.

Imi plac mai mult intrecerile de lunga durata, chiar daca iesi din ele obosit, ars de soare sau udat de furtuni. Yachtingul e o experienta intensa: o zi pe mare face cat o saptamana pe uscat!

Foto: lucianmindruta.com

Ca tot vorbim de yachting, in business va aflati in zona de" plutire"? Ce afaceri aveti in acest moment si cum doriti sa le dezvoltati pe viitor?

Ma ocup de marketing si creatie la Mediafax Group si am de asemenea o companie de relatii publice, care face si branding si publicitate.

Cele mai multe dintre planuri sunt in zona manageriala: proiecte si campanii cum a fost "Why don't you come over", o campanie Gandul/GMP care cred c-a reusit sa faca ce n-au reusit multe altele in materie de imagine publica a Romaniei in exterior. Sper sa mai avem inca una sau doua puternice anul asta!

Si poate si-un podium in clasa noastra la yachting!

Foto: lucianmindruta.com

#Lucian Mindruta yachting, #Lucian Mindruta interviu, #George Copos yaht, #regatta Poseidon 2013, #Echipa Tiriac Auto yachting , #Yachting