10 motive pentru care fondul de salvare euro va esua

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 17:38
2473 citiri
10 motive pentru care fondul de salvare euro va esua

Piata de capital si-a revenit in ultimele zile pe fondul cresterii sperantelor ca liderii economici si politici ai UE vor ajunge la o intelegere in legatura cu finantarea Facilitatii Europeane pentru Stabilitate Financiara (EFSF). Insa exista 10 motive care ar putea duce la esecul acestui colac de salvare.

EFSF nu este altceva decat fondul zonei euro destinat salvarii statelor membre cu probleme, dupa cum arata CNBC. Teoretic, Fondul ar trebui sa rezolve criza datoriilor enorme ale Uniunii Europene.

Mike Riddell, manager de investitii la M&G Investments, crede ca exista 10 motive pentru care optimismul pietelor este exagerat.

1. Riscul ca unul dintre garantii EFSF cu rating maxim "AAA" sa fie retrogradat, dupa cum a avertizat agentia Standard&Poor's in cursul weekend-ului trecut.

2. Riddell crede, de asemenea, ca marimea si forma EFSF nu sunt suficiente pentru salvarea Spaniei sau Italiei de la faliment.

3. Oricum, chiar si daca fondul ar avea capacitatea salvarii Spaniei si Italiei, sansele de retrogradare ar creste.

4. Exista si riscuri legale. "Cei care investesc in obligatiunile EFSF nu au cunostinte despre modul in care vor fi folositi banii lor. Plus ca mai exista riscul ca una dintre parti sa-si retraga garantiile. Spre exemplu, daca Slovacia iese din joc, Germania sfarseste prin a garanta cu o suma mai mare", mai spune Riddell.

5. Faptul ca Spania si Italia ar fi garantii initiali in aceasta schema si ca ar putea ajunge in pozitia in care sa aiba nevoie de suportul EFSF cauzeaza o problema de "fungibilitatea" (posibilitatea inlocuirii unui bun cu un alt bun de aceeasi natura - n.r.).

6. Oricare dintre garanti pot avea nevoie sa fie salvati de la faliment, intr-un final. "Fiecare obligatiune a EFSF are un garant diferit. Prima obligatiunea EFSF a fost emisa in ianuarie pentru a finanta Irlanda. Portugalia este si astazi unul dintre cei trei garanti ai obligatiunii respective, in ciuda faptului ca Portugalia insasi are nevoie sa fie salvata de la faliment", spune Riddell.

7. Nevoia de emisiuni suplimentare de obligatiuni din partea garantilor. "Si mai departe, daca va fi necesara o restructurare a datoriilor suverane sau a bancilor, iar garantii EFSF trebuie sa-si plateasca investitorii, atunci garantii vor fi nevoiti sa faca rost de bani prin emisiuni de obligatiuni. Acest lucru va duce la cresterea nivelului datoriei si, implicit, la cresterea riscului de retrogradare al garantilor", mai spune Riddell.

8. O restructurare a datoriilor suverane al unui stat din zona euro ar dovedi ca "mecanismul de suport al EFSF si masurile de disciplina fiscala au esuat. Acestea nu vor fi facut nimic pentru a rezolva problema insolventei".

9. EFSF este gandit sa functioneze pana in 2013, dupa care Europa pe trece pe Mecanismul European de Stabilitate (ESM), caruia i s-ar putea subordona EFSF.

10. Mai exista si motivul lipsei de prefinantare. "Investitorii trebuie sa fie convinsi sa contribuie cu miliarde de euro pentru functionarea acestui vehicul", mai spune Riddell.

#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #efsf, #obligatiune, #grecia faliment, #faliment tara , #stiri Standard Poor s