Agentiile de rating cred ca tinta Romaniei pentru adoptarea euro este realista

Marti, 23 Ianuarie 2007, ora 08:10
836 citiri

Tinta Romaniei de a se pregati pentru adoptarea euro in 2014 este realista, in cazul in care noua membra UE isi mentine disciplina bugetara si continua sa reformeze economia, au estimat, luni, agentiile de rating, citate de Reuters.

Romania a anuntat, saptamana trecuta, ca nu va deveni membru al mecanismului monetar ERM-2, etapa preliminara adoptarii euro, pana in 2012. Statul roman anuntase anterior ca urmareste sa treaca la ERM-2 intre 2010 si 2012.

Autoritatile de la Bucuresti au declarat ca vor sa mentina statutul de membru al ERM-2 la nivelul minim cerut, de doi ani, inainte de intrarea in zona euro si sa se asigure ca economia romaneasca este pregatita pentru conditionarile regimului monetar.

Agentiile majore de rating au apreciat ca decizia nu reprezinta o intarziere semnificativa fata de programul anuntat anterior pentru adoptarea euro si ca reflecta o estimare realista referitoare la ceea ce este posibil.

"Este logic sa astepti pana cand esti absolut increzator ca vei ramane in ERM-2 pentru minimum doi ani", a declarat analistul de credit al Standard & Poor's, Remy Salters.

Acesta a continuat ca este in interesul Romaniei sa continue reformele structurale si sa se asigure ca are flexibilitatea economica pentru a se adapta conditiilor mecanismului de schimb monetar.

Economistii si elaboratorii de politici economice sustin ca statele ar trebui sa intre in etapa preliminara doar dupa ce toate conditiile economice pentru adoptarea euro sunt complet indeplinite, deoarece intrarea in ERM-2 limiteaza posibilitatile de politica monetara sau fiscala independenta.

Tintele pentru adoptarea euro au fost amanate de multe dintre statele est-europene, fie din cauza intarzierilor in reducere deficitelor fiscale, fie din cauza problemelor de a aduce inflatia la limitele impuse de adoptarea euro.

Cu toate acestea, agentiile de rating au estimat ca Bucurestiul pare sa se incadreze, in general, in programul adoptat si ca nu vad niciun motiv sa-si schimbe previziunile referitoare la credibilitatea tarii.

"Anul 2012 pentru intrarea in ERM-2 nu este cu mult mai tarziu decat estimam", a declarat analistul sef al Moody's pentru Romania, Kenneth Orchard.

Acesta a adaugat ca nu vede niciun motiv pentru care Romania nu ar putea sa adopte euro pana in 2014, deoarece statul indeplineste toate criteriile Tratatului de la Maastricht, cu exceptia celui referitor la rata inflatiei.

Romania a redus inflatia fata de nivelul din 2005, insa cel actual, de 4,9%, ramane inca cu peste doua puncte procentuale peste limita impusa pentru adoptarea euro.

"Procesul de convergenta este in desfasurare si cresterea economica este foarte rapida", a declarat Orchard, care a completat ca preturile se apropie, ca parte a procesului, de mediile europene si ca pentru indeplinirea acestor sarcini este nevoie de timp.

Romania a estimat ca deficitul fiscal va creste, in 2007, pana la 2,8%, de la 1% in 2006, pentru a permite mai multe cheltuieli in infrastructura, dar planuieste sa reduca acest indicator la 1,9% in 2009, cu mult sub limita zonei euro, de 3%.

Toate cele trei agentii de rating importante au imbunatatit ratingul de tara al Romaniei in anul trecut, argumentand prin cresterea economica viguroasa si prin cresterea investitiilor straine directe ca urmare a aderarii la UE.

Ratingul acordat de catre Standard & Poor's Romaniei este, in prezent, BB-, iar Fitch a apreciat situatia economica a Bucurestiului cu BBB.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)