Agentiile de rating, de acord cu planul francez de salvare a Greciei

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:05
1257 citiri
Agentiile de rating, de acord cu planul francez de salvare a Greciei

Agentiile de rating vor accepta planul francez privind rostogolirea datoriilor Greciei si nu vor declara procesul de incapacitate de plata, spun reprezentantii bancilor germane, informeaza Mediafax.

Grecia a aprobat PLANUL DE AUSTERITATE. Vezi cat de dure sunt masurile

"Atractivitatea modelului francez este ca a fost conceput astfel incat sa fie acceptat de agentiile de rating", a spus una dintre persoane.

Faptul ca modelul francez a fost dezvoltat chiar de banci arata ca rostogolirea datoriilor va fi voluntara, preconditie ca agentiile de rating sa nu declarare default-ul, a aratat sursa. Un oficial al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's a declarat insa luni ca este prea curand pentru a judeca impactul acestui plan.

"Nu putem sa facem o evaluare a unui plan pe care nu l-am vazut", a spus Moritz Kraemer, seful departamentului pentru ratinguri suverane la S&P.

Bancile germane au convenit marti, in principiu, sa foloseasca propunerea franceza ca baza de negociere a participarii sectorului privat la rostogolirea datoriilor Greciei.

Detaliile acordului, precum volumul rostogolirii datoriilor si cuponul noilor obligatiuni, urmeaza sa fie stabilite, au spus sursele.

Propunerea bancilor franceze, cele mai expuse la criza din Grecia, include doua optiuni pentru detinatorii de obligatiuni, care pot fi folosite in perioada iulie 2011-iunie 2014.

Prima optiune este finantarea Greciei pe o perioada de 30 de ani, prin investirea de catre participanti a minim 70% din sumele primite pentru obligatiunile detinute in prezent in noi obligatiuni guvernamentale elene.

Aceste obligatiuni vor avea o maturitate de 30 de ani, iar principalul va fi garantat integral printr-un vehicul financiar special, "garantat la randul sau prin obligatiuni cu cupon zero emise de state cu ratinguri AAA, institutii internationale sau agentii europene".

A doua optiune prevede ca participantii sa investeasca minim 90%, preferabil 100% din sumele primite pentru obligatiunile elene detinute in prezent in noi obligatiuni guvernamentale ale Greciei cu o maturitate de cinci ani si o dobanda de 5,5%, potrivit documentului obtinut de Reuters, datat 24 iunie.

Planul este conditionat de acordul informal al agentiilor de rating, care sa nu retrogradeze obligatiunile actuale sau viitoare ale Greciei la nivelul default.

#agentii rating, #rating grecia, #defaul grecia, #plan ajutor grecia, #criza grecia, #obligatiuni elene , #stiri Standard Poor s