Agentiile de rating, prea dominante?

Luni, 28 Martie 2011, ora 22:48
1434 citiri
Agentiile de rating, prea dominante?

Agentiile de rating trebuie sa devina mai transparente si mai putin dominante, astfel incat sa nu mai reprezinte un risc pentru sistemul financiar, potrivit unei note de cercetare a Bancii Angliei citata de Mediafax. 

Dezbaterea referitoare la reformarea agentiilor de rating s-a intensificat ca urmare a crizei financiare, care a evidentiat lipsurile agentiilor dar si conflictele de interese ale acestora.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA si Comisia Europeana au introdus anul trecut reguli care impun publicarea unor informatii mai ample, pentru ca firmele de investitii sa poata alege sa-si deruleze singure cercetarile.

"O transparenta mai ridicata a informatiilor financiare si imbunatatirea capacitatii interne de evaluare a companiilor financiare sunt preconditii pentru reducerea dependentei de ratinguri", se arata in nota bancii.

Documentul, intocmit de cinci economisti de la Banca Angliei, nu reprezinta pozitia oficiala a institutiei, dar va fi analizat cu atentie, avand in vedere atributiile de reglementare financiara.

Desfiintarea agentiilor de rating nu este o optinue, intrucat ar duce la aparitia altor organizatii care sa furnizeze servicii similare, la fel cum nu este o solutie indeplinirea acestui rol de catre o singura institutie de stat, sustin economistii.

In prezent, marile agentii de evaluare financiara, Moody's, Standard & Poor's and Fitch, percep comisioane companiilor care vand obligatiuni, in timp ce investitorii primesc informatii gratis. 

#agentii de rating, #rating, #fitch, #moody's, #standard & poor's , #stiri Standard Poor s