Amenintarea agentiilor de rating: tarile riscante, scoase de pe harta investitorilor

Joi, 31 Martie 2011, ora 22:40
1541 citiri
Amenintarea agentiilor de rating: tarile riscante, scoase de pe harta investitorilor

Agentiile de rating au avertizat, joi, Comisia Europeana (CE) ca ar putea sa nu mai evalueze tarile riscante, daca autoritatile comunitare vor mentine planurile de a le face raspunzatoare in fata legii pentru erorile facute in retrogradarea calificativelor, au declarat surse citate de Reuters. 

Avertismentul care, potrivit unui analist, ar putea scoate tarile europene cu probleme de pe harta investitorilor, marcheaza o escaladare a conflictului dintre agentii si autoritatile UE, ale caror eforturi de rezolvare a crizei datoriilor suverane nu au reusit sa opreasca revizuirile in sens negativ ale ratingurilor.

Tensiunile dintre guverne si cele trei mari agentii de rating, Standard&Poor's (S&P), Moody's si Fitch, s-au amplificat in aceasta saptamana dupa ce S&P a retrogradat Portugalia si Grecia.

Criticile publice din partea Executivului UE nu au impiedicat Moody's sa avertizeze ca ar putea lua noi masuri de revizuire a ratingurilor, in timp ce Fitch a atentionat in privinta riscurilor implicate de planul UE de combatere a crizei, pentru detinatorii de obligatiuni.

Autoritatile europene vor sa faca agentiile raspunzatoare din punct de vedere legal, daca retrogradarea Irlandei sau Portugaliei, de exemplu, se dovedeste a fi incorecta.

Agentiile contesta propunerea, de teama ca masura le-ar expune la cereri de despagubiri din partea a mii de detinatori de obligatiuni suverane.

Incertitudinile legate de metodele de dovedire a incorectitudinii deciziilor referitoare la ratinguri, prezentate vag de Comisia Europeana, au amplificat temerile privind ingerintele politice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii de rating, #rating, #fitch, #moody's, #standard & poor's , #stiri Standard Poor s