Amenintarea crizei datoriilor deprecieaza euro

Luni, 23 Mai 2011, ora 11:55
1304 citiri
Amenintarea crizei datoriilor deprecieaza euro

Moneda euro se depreciaza iar bursele cad cu 1%, din cauza temerile privind criza datoriilor de stat au afectat luni pietele europene, iar impactul a fost resimtit si pe bursele globale, cu o corectie de 2% pe pietele emergente, transmite Reuters.

Investitorii "digera" o serie de vesti proaste privind criza din zona euro. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradand statul elen in categoria investitiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sambata perspectiva ratingului Italiei de la "stabila" la "negativa".

Totodata, politicienii socialisti aflati la putere in Spania s-au confruntat cu pierderi majore in alegerile locale, pe fondul nemultumirii populatiei fata de masurile de austeritate. Guvernul spaniol trebuie sa gaseasca un echilibru intre rezolvarea problemelor acute acuzate de populatie, in principal somajul ridicat, apropiat de 20%, si solicitarile vehemente din partea investitorilor pentru masuri de austeritate.

Investitorii au reactionat la fluxul de evenimente negative prin reducerea pozitiilor de risc, iesind de pe euro si actiuni europene si emergente in favoarea titlurilor de stat SUA, aurului si dolarului.

Moneda euro a scazut la un minim record fata de francul elvetian, considerat un activ sigur.

Euro a pierdut 1% in raport cu dolarul si 1,2% fata de yenul japonez, temerile privind restructurarea datoriilor Greciei fiind un factor decisiv pentru aceasta evolutie.

Daca Grecia si-ar restructura datoriile, exemplul ar putea fi urmat si de Irlanda si Portugalia, anticipeaza unii analisti.

"Este greu de imaginat ca Irlanda si Portugalia vor continua cu masuri de austeritate dureroase din punct de vedere economic si politic daca Greciei ii vor fi iertate datoriile", noteaza Adrian Foster, head of financial markets research Asia-Pacific la Rabobank International in Hong Kong.

Actiunile europene au urmat traiectoria monedei euro, indicele de referinta FTSEurofirst 300 pierzand 1,3% din valoare.

Indicele global MSCI a scazut de asemenea cu peste 1%, afectat in principal de declinul pietelor emergente.

Indicele bursier MSCI pentru pietele emergente s-a retras cu mai mult de 2% si inregistreaza o scadere de peste 3% fata de inceputul anului.

In pofida conditiilor economice bune de care se bucura marile piete emergente, actiunile de aici sunt considerate in continuare investitii riscante si au pierderi cand investitorii devin prudenti.

#criza datoriilor zona euro, #curs valutar, #euro , #stiri Standard Poor s