America, lovita de S&P. Ratingul SUA, scazut pentru prima data din 1917

Sambata, 06 August 2011, ora 09:04
2477 citiri
America, lovita de S&P. Ratingul SUA, scazut pentru prima data din 1917

Agentia de rating Standard & Poor's scade ratingul de tara al SUA pentru prima data din 1917, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plata).

Decizia agentiei de rating ar putea creste costurile creditarii pentru administratia americana, companii si populatie.

Perspectiva ratingului este negativa, ceea ce indica o alta posibila retrogradare in urmatoarele 12-18 luni. Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA al "AAA".

Potrivit Gandul , agentia de rating Standard & Poor's a coborat ratingul de tara al SUA pentru prima data de cand a fost acordat, in 1917.

Anuntul oficial vine dupa ce Congresul SUA a adoptat planul de reducere a cheltuielilor, in urma unor negocieri politice care au destabilizat pietele financiare.

Standard & Poor's este singura agentie care taie oficial ratingul SUA, Moody's anuntand dimpotriva ca va pastra indicele AAA pentru economia americana.

Decizia S&P pare mai degraba o sanctiune data poiticienilor americani: "Majoritatea republicana din Congres continua sa se opuna oricarei masuri care ar duce la cresterea veniturilor".

Presedintele SUA, Barack Obama, a dat asigurari vineri ca economia americana isi va reveni din criza, pe fondul temerilor privind o noua intrare in recesiune.

"Doresc ca americanii si partenerii nostri din intreaga lume sa stie acest lucru: vom iesi din criza, lucrurile se vor imbunatati", a spus Obama, in momentul in care pietele financiare sunt preocupate din cauza perspectivelor economiei globale.

#rating, #rating sua, #sua , #stiri Standard Poor s