Analisti ai Moody's, intimidati pentru a acorda ratinguri ridicate

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 19:45
1300 citiri
Analisti ai Moody's, intimidati pentru a acorda ratinguri ridicate

O parte a analistilor Moody's sustin ca au fost intimidati de sefi pentru a acorda ratinguri prea ridicate, potrivit marturiilor depuse intr-o comisie guvernamentala americana care analizeaza cauzele crizei financiare, potrivit Mediafax.

"Nu a existat niciodata o directiva directa pentru a cobori standardele de credit, insa fiecare afacere ratata trebuia explicata", a afirmat Eric Kolchinsky, fost sef al diviziei Moody's pentru evaluarea instrumentelor financiare complexe (collateralized debt obligations-CDO).

In ultimul timp, Kolchinsky a dezvaluit mai multe din practicile agentiei de rating. Mark Froeba, fost vicepresedinte pentru divizia de derivate, a afirmat intr-o marturie scrisa ca obsesia conducerii cu majorarea cotei de piata a evidentiat foarte clar ca analistii erau sub controlul bancherilor pentru investitii, care ii incurajau sa acorde ratinguri ridicate pentru datorii carora le corespundeau calificative mai slabe.

"In fond, au folosit intimidarea pentru a forma o populatie docila de analisti, prea tematoare pentru a supara bancherii pentru investitii si disponibila pentru cooperare maxima", a spus Froeba, care a parasit Moody's in 2007, dupa zece ani in companie.

Agentiile de rating Moody's, Standard & Poor's si Fitch au fost invinuite ca au alimentat criza financiara prin acordarea unor ratinguri prea ridicate pentru o perioada indelungata, urmata de revizuirea prea rapida in scadere a acestora.

Seful comisiei pentru ancheta crizei financiare, Phil Angelides, a deschis sedinta de miercuri criticand Moody's pentru acordarea a mii de ratinguri ridicate pentru datorii riscante. Angelides a numit compania "o fabrica de calificative "AAA" (rating maxim, n.r.)" care s-a extins rapid, actiunile acesteia inregistrand o crestere de peste sase ori in perioada 2000-2007.

"Investitorii care s-au bazat pe Moody's nu au dus-o la fel de bine", a spus oficialul. Miliardarul american Warren Buffett, seful companiei de investitii Berkshire Hathaway, unul dintre cei mai importanti actionari ai Moody's, va fi audiat miercuri de comisie.

Buffett a primit o citatie dupa ce a refuzat mai multe invitatii. Comisia pentru analiza cauzelor crizei financiare a audiat pana in prezent mai multi bancheri importanti, inclusiv directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein. Raportul final ar putea fi prezentat pana la 15 decembrie 2010. 

#moody's, #rating, #analisti, #criza financiara , #stiri Standard Poor s