Autoritatile investigheaza metodologia S&P prin care a retrogradat SUA

Luni, 15 August 2011, ora 15:40
1427 citiri
Autoritatile investigheaza metodologia S&P prin care a retrogradat SUA

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) analizeaza corectitudinea metodei de analiza aplicata de agentia Standard&Poor's care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum si respectarea confidentialitatii, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Bloomberg.

Inspectorii SEC verifica politicile S&P pentru astfel de analize si daca aceste proceduri au fost urmate atunci cand agentia de evaluare financiara a retrogradat ratingul "AAA" al SUA pe 5 august, a spus sursa.

Revizuirea in scadere a ratingului Statelor Unite a dus la scaderea cu circa 6.800 de miliarde de dolari a valorii actiunilor la nivel mondial.

Oficialii americani au afirmat ca retrogradarea s-a bazat pe o analiza eronata, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.

S&P sustine ca discrepanta nu modifica estimarile ca raportul intre datoriile si PIB-ul SUA va continua sa creasca in urmatorii zece ani.

Agentia de rating a revizuit ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", dupa ce a avertizat pe 14 iulie ca va lua aceasta masura in absenta unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, chiar daca va fi majorat plafonul de indatorare.

Moody's Investors Service si Fitch Ratings au decis sa mentina ratingul SUA la nivelul maxim "AAA".

SEC investigheaza si daca unii investitori au aflat despre retrogradarea ratingului SUA inainte de anuntul oficial al S&P.

Investigatia se afla in faza preliminara, a precizat sursa.

Reprezentantii S&P au refuzat sa comenteze despre relatiile cu autoritatile de reglementare.

Un purtator de cuvant al S&P a precizat ca agentia ia in serios politicile legate de confidentialitatea informatiilor, iar analistii si membrii comitetului de stabilire a ratingurilor nu au dreptul sa tranzactioneze sau sa detina actiuni sau obligatiuni ale companiilor si guvernelor evaluate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autoritatile, #s&p, #retrogradare sua, #sua , #stiri Standard Poor s