Bursele din Asia si moneda euro au scazut puternic

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 11:14
1450 citiri
Bursele din Asia si moneda euro au scazut puternic

Bursele din Asia au scazut puternic luni, iar moneda euro s-a depreciat la minimul ultimilor zece ani fata de yen, dupa demisia economistului german Juergen Stark din conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), care a accentuat temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 2,3%, la cel mai redus nivel din aprilie 2009, iar indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 3%.

Indicii futures de pe bursele europene scad in medie cu 2,7%.

Dintre marile burse europene, indicele FTSE 100 al pietei londoneze urmeaza sa deschida in coborare cu 1,4%, in timp ce principalii indici ai burselor de la Frankfurt si Paris ar trebui sa coboare cu peste 2% in debutul sedintei de luni.

Preturile petrolului si cuprului sunt in scadere, iar dolarul se apreciaza puternic, combinatia dintre temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro si pesimismul legat de franarea cresterii economcie globale continuand sa loveasca bursele din intreaga lume, pentru cea de-a sasea saptamana consecutiv.

Demisia lui Juergen Stark din Consiliul BCE subliniaza divergentele interne din cadrul institutiei privind controversatul program de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara, prin care banca sprijina tarile cu probleme financiar fiscale.

Programul este una dintre principalele arme anticriza ale BCE, deoarece forteaza scaderea randamentelor obligatiunilor de stat ale tarilor aflate sub presiune pe piete.

Tranzactiile futures din Asia pe bursa de la New York indica scaderi de 1,3%.

Actiunile de pe Wall Street au cazut puternic vineri, dupa aparitia primelor informatii despre demisia lui Stark. Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 2,7%.

Completand peisajul pesimist, marile banci franceze s-ar putea confrunta cu reducerea ratingurilor de credit, din cauza temerilor privind expunerea pe datorii de stat, iar politicieni germani de varf din coalitia de guvernare au inceput sa vorbeasca deschis desrpe intrarea Greciei in default (incapacitate de plata).

Moneda euro s-a depreciat la minimul ultimelor sase luni fata de dolar, la 1,3495 dolari pe euro, dupa o cadere abrupta la sfarsitul saptamanii trecute.

Fata de yen, euro a coborat la 104,27 yeni/euro, cel mai redus nivel din 2001.

Pretul petrolului a coborat cu 1,59 dolari, la 85,64 dolari pe baril pentru referinta pe piata americana, iar cotatia Brent a scazut c u 1,32 dolari, la 111,45 dolari pe baril. Cuprul s-a depreciat totodata cu 1%.

Pretul aurului, care urca in mod normal in conditii de criza, a coborat luni in Asia cu 0,6%, la 1.846 dolari pe uncie, pe fondul aprecierii dolarului.

Cu toate acestea, pretul aurul calculat in euro a atins un nou record, de 1.373,92 euro pe uncie.

#burse, #asia, #euro, #burse asiatice , #stiri Standard Poor s