Bursele europene inchid saptamana pe verde, influentate de economia SUA

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 09:19
1277 citiri
Bursele europene inchid saptamana pe verde, influentate de economia SUA

Marile burse ale Europei au inchis sedinta de vineri in urcare, dupa ce economia Statelor Unite a inregistrat in trimestrul IV cel mai inalt ritm de crestere din ultimii sase ani, relateaza NewsIn.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a inchis in crestere cu 0,83%, pana la 5.188,52 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a urcat cu 1,24%, la 5.608,79 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a castigat 1,37% pana la 3.739,46 puncte.

Rata somajului din Uniunea Europeana (UE) a avansat in decembrie cu 0,1 puncte procentuale fata de noiembrie, la 9,6%, cel mai ridicat nivel de la inceperea masuratorilor pentru regiune, in ianuarie 2000, in timp ce rata somajului din zona euro a atins pragul de 10%, a anuntat, vineri, Eurostat.

Tot Biroul European de Statistica a mai estimat vineri ca inflatia din zona euro a urcat in ianuarie la 1%, cel mai inalt nivel din ultimul an, dupa ce vremea foarte rece a determinat scumpirea petrolului la un maxim al ultimelor 15 luni.

Bursele americane au deschis sedinta de vineri in urcare, dupa ce statisticile au indicat o crestere economica peste asteptari in al patrulea trimestru si dupa ce Senatul a aprobat numirea lui Ben Bernanke intr-un nou mandat la conducerea Federal Reserve.

Economia Statelor Unite a inregistrat in al patrulea trimestru cel mai inalt ritm de crestere din ultimii sase ani, in contextul in care companiile si-au majorat productia, pentru a preveni scaderea stocurilor.

Cresterea de 5,7% a produsului intern brut (PIB), ce a depasit estimarea medie a analistilor consultati de Bloomberg, reprezinta cea mai buna performanta a economiei americane dupa al treilea trimestru din 2003.

Ben Bernanke a fost confirmat joi de Senatul american pentru un al doilea mandat de patru ani la conducerea bancii centrale americane, Federal Reserve, cu 70 de voturi pentru si 30 impotriva.

Nesiguranta legata de acordarea lui Bernanke a unui nou mandat la conducerea Fed contribuise la declinul burselor americane la finalul saptamanii trecute.

In jurul orei 19:20, in schimb, bursele din SUA evoluau nehotarat: Dow Jones castiga 0,1%, indicele Nasdaq, dominat de titluri din sectorul tehnologic, cobora cu 0,42%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 pierdea 0,13%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse, # europene, # economia, # sua , #stiri Standard Poor s