Bursele, la pamant: Intram intr-o NOUA CRIZA?

Vineri, 05 August 2011, ora 12:27
1308 citiri
Bursele, la pamant: Intram intr-o NOUA CRIZA?

Disputele privind plafonul de indatorare din Statele Unite, precum si cresterea economica sub asteptari din aceasta tara, alaturi de dificultatile intampinate in stoparea crizei datoriilor din zona euro s-au reflectat pana la urma si in pietele financiare, bursele din toata lumea inregistrand pierderi majore joi si vineri. 

Desi piata bursiera din Romania nu este foarte dezvoltata, romanii vor fi afectati la un alt nivel: cursul de schimb euro - leu.

Potrivit analistului economic Mircea Cosea, chiar daca nu avemo moneda importanta precum dolarul sau euro, Romania are o economie puternic "eurizata", astfel incat va exista un impact negativ, in cateva zile sau o saptamana, atat pe bursa, cat si pe cursul de schimb valutar.

"Bursa la noi nu reprezinta mare lucru, deci nu trebuie sa ne sperie, dar cursul va fi in pericol si aici ramane de vazut cum va juca Banca Nationala a Romaniei. E foarte greu de spus cat ar putea scadea", a declarat Mircea Cosea.

"Nu trebuie sa eliminam rolul Bancii Nationale, care ar putea sa echilibreze cursul prin piata bancara, dar cu rezultate destul de mediocre. Rezerva bancii a scazut si ea, deci nu poate sa riste foarte mult. Banca nu a vrut sa modifice dobanda de referinta, deci instrumentele de lucru ale bancii sunt pur comerciale, pe piata", a explicat analistul.

Bursele din Asia urmeaza SUA in prapastie. Vine randul celor din Europa?

Valul scaderilor majore a inceput in New York, indicele Dow Jones inchizand ziua de joi (deja vineri dimineata pentru pietele din Asia) cu o scadere de 4,31 la suta, la 11.383,45 de puncte.

De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a inchis cu o pierdere de 4,78 la suta, la 1200,07 puncte, cel mai slab rezultat de pe 10 februarie 2009. La randul sau, indicele Nasdaq s-a diminuat cu 5,08 la suta, pana la 2556,39 de puncte, toti indicii bursieri americani aflandu-se, in prezent, sub nivelul inregistrat la inceputul acestui an.

Vineri dimineata, bursele asiatice au preluat tendinta de scadere, MSCI Asia Pacific, din Tokyo, avand o scadere de 4 la suta, cea mai mare din 2008.

De asemenea, indicele Nikkei s-a redus cu 3,7 procente, in timp ce Hang Seng, din Hong Kong, a pierdut 5%. Cea mai importanta scadere pe pietele din Asia s-a inregistrat in Taiwan, Taipex pierzand 5,6%, in timp ce piata australiana s-a diminuat cu 4 procente.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere burse europa, #scadere burse asia, #burse, #bvb, #bursa de valori bucuresti, #indici, #piata capital , #stiri Standard Poor s