Caruselul datoriilor nu poate fi oprit. A DOUA CRIZA va fi provocata de Europa

Miercuri, 10 August 2011, ora 13:23
2585 citiri
Caruselul datoriilor nu poate fi oprit. A DOUA CRIZA va fi provocata de Europa

In ultimele zile, SUA s-au aflat in vizorul intregii lumi. Standard &Poor's a retrogradat ratingul de tara al statului american, amplificand ingrijorarile cu privire la sanatatea economiei, iar tensiunile politice au agravat situatia. Cresterea anemica a SUA ameninta intreaga lume in timp ce turbulentele de pe Wall Street au transformat bursele din intreaga lume in rollercoastere volatile.

Cu toate ca SUA a provocat tensiuni si incertitudini in ultimele zile, pericolul real care ameninta economia lumii vine din Europa, potrivit Time.

In cazul in care va izbucni o noua criza financiara, aceasa va incepe din zona euro, nu de la Washington, spun analistii.

La nivel macro, toata lumea ar putea spune ca SUA sta mai rau decat Europa din punct de vedere economic.

Analistii au redus previziunile de crestere economica a statului american, in timp ce in Europa, FMI a crescut previziunile de crestere economica la sfarsitul lunii iunie pana la 2%.

Potrivit unui raport recent HSBC, finantele nationale ale SUA sunt mult mai slabe decat cele din zona euro.

Chiar si inainte de criza financiara, calea pe care mergeau nu era sustenabila, din punct de vedere fiscal: o populatie imbatranita, combinata cu angajamente extravagante din punct de vedere social arata ca aveau nevoie fie de cresteri masive de taxe, fie de reduceri draconice de cheltuieli.

Deficitul guvernului local si federal al SUA a crescut de la 2,9% in 2007 pana la 10,6%, iar datoria fata de PIB a crescut de la 62% pana la 95%, conform OECD. In zona euro, deficitul mediu este de 6% din PIB.

Cu toate acestea, SUA au un avantaj imens in fata Europei in acest moment.

In mod ironic, reactia investitorilor mondiali la situatia dificila pe care o are de infruntat SUA nu a facut decat sa adanceasca datoria Statelor Unite.

In timp ce costurile creditelor SUA continua sa scada, guvernul american are mai mult timp sa stabileasca un plan de actiune si  sa stabilizeze deficitul, pentru a impune un trend de crestere economica.

Europa, pe de alta parte, nu este atat de norocoasa.

Costurile indatorarii pentru economiile slabe din zona – Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia- raman extrem de ridicate.

Acest lucru pune presiune asupra guvernelor de a implementa programe de reforma in graba, in timp ce restul zonei euro este nevoita sa ia masuri dramatice pentru a opri contagiunea.

BCE a cumparat datorii italiene si spaniole in valoare de miliarde de dolari, impingand in jos randamentele obligatiunilor pentru facilitarea crizei datoriilor.

Aceasta este o abatere importanta de la politica obisnuita a BCE. Cu toate acestea, analistii se intreaba cat de durabil este efortul BCE, iar economistii sunt sceptici cu privire la “puterea” BCE de a rezolva criza pe cont propriu pe termen lung.

Zona euro nu are suficient de multi bani alocati pentru combaterea crizei datoriilor, iar situatia este putin probabil sa se schimbe in viitorul apropiat. Analistii dau vina pe natura egoista a politicilor europene.

Daca credeti ca Washington-ul este cu un picior in groapa, analistii internationali va sfatuiesc aruncati o privire realista la zona euro.

Deciziile majore necesita acordul intregii zonei euro, ceea este un adevarat cosmar, mai ales ca fiecare membru din conducere isi face griji cu privire la modul in care politicile din zona euro se vor reflecta in economiile “ de acasa”.

Membrul dominant al zonei euro, Germania, isi asuma rolul de a rezolva criza datoriilor suverane.

Cancelarul german, Angela Merkel, respinge ideea de a varsa mai multi bani in fondul de salvare de 1000 de miliarde de dolari. Fara sprijin german, nimic nu se va rezolva.

Iata un alt motiv pentru care Europa reprezinta un pericol mai mare decat America- membrii sai nu sunt dispusi sa faca sacrificiile necesare pentru a rezolva criza datoriilor.

Intr-adevar, SUA are si probleme politice grave, insa cel putin toata lumea actioneaza in interesul tarii, fiind dispusi sa faca reformele necesare, fie ele extrem de dureroase.

Europa, pe de alta parte, se va confrunta cu schimbari politice si economice fundamentale in cazul in care criza datoriilor va fi cu adevarat rezolvata.

Acest lucru ar putea insemna adoptarea de reforme dramatice care au un impact direct in suveranitatea nationala.

Potrivit economistilor HSBC, supravietuirea euro depinde de crearea unei uniuni fiscale, iar aceasta nu poate avea loc peste noapte.  In momentul de fata vointa politica lipseste, iar criza se dezvolta.

In ceea ce priveste SUA, FED are deja instrumentele necesare pentru a combate problemele economice.

Prin urmare diferenta este semnificativa intre statul american si zona euro.

SUA se confrunta cu mari probleme economice, insa este departe de a se confrunta cu o criza a datoriilor suverane, iar o incetinire a cresterii economice a statului american nu poate declansa o criza mondiala.

Analistii internatonali prevad un scenariu in care economia unui stat important din zona euro, cum ar fi Spania, scapa de sub control, iar liderii europeni sunt incapabili de a opri caruselul datoriilor.

Acest lucru ar face ca datoriile suverane europene sa devina toxice, lucru care ar infecta intreg sistemul bancar european si ar trimite unde de soc in intreaga lume.

In opinia analistilor, Europa reprezinta un pericol mai mare pentru economia globala decat SUA. Prin urmare, toate "oalele se sparg in capul" Europei.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#criza datorii suverane, #zona euro, #sua, #fed, #criza sua, #criza euro, #criza financiara, #datorii spania, #datorii italia, #economie, #europa , #stiri Standard Poor s