Ce trebuie sa faca SUA ca sa-si recupereze ratingul

Marti, 09 August 2011, ora 11:36
1806 citiri
Ce trebuie sa faca SUA ca sa-si recupereze ratingul

Pierderea ratingului maxim al SUA pentru prima data in istorie, poate fi asemuita cu o despartire dezastruoasa. Cu toate ca semnele erau vizibile, Statele Unite nu vroiau sa vada pericolul iminent. Acum, SUA au ramas mai sarace, mai triste si dispretuite de intreaga omenire. Ce ar putea sa faca acest fost stat de nota 10 pentru a-si recupera ratingul AAA?

Situatia este cu adevarat jignitoare pentru SUA, daca ne gandim ca Germania, Canada, Marea Britanie si Franta au inca ratingul maxim.

Ce ar putea face Statele Unite pentru a-si recapata onoarea?

Sa-si aleaga o tinta fiscala

SUA stiu unde trebuie sa ajunga. Standard& Poor's, agentia de rating care a retrogradat SUA, a fost foarte clara, conform CNN Money. 

Statele Unite trebuie sa taie din cheltuieli pentru a stabiliza datoria federala astfel incat aceasta sa inceteze sa creasca mai rapid decat economia.

Am putea spune ca tinta este "echilibrarea bugetara", sintagma care suna mult mai bine decat "stabilizarea datoriilor".

Insa adevarul este ca SUA sunt foarte departe de starea de echilibru si ca sunt necesare cateva decenii pentru a ajunge acolo.

Datoriile ar trebui sa nu depaseasca 60% din Produsul Intern Brut, lucru care se va dovedi a fi dificil de mentinut in urmatorii 10 ani.

Pentru a se ajunge la 65%, spre exemplu, ar fi necesare taierea cheltuielilor cu cel putin 4 - 5 trilioane de dolari in urmatorul deceniu.

Sa realizeze un plan multianual

SUA are nevoie anul acesta de un plan, aprobat de Congres si semnat de Obama, care sa genereze economii de cateva trilioane.

Daca se va amana acest lucru pana in 2012, s-ar putea ca SUA sa-si piarda si ratingul AA+ pe care il are il prezent.

Planul nu trebuie lasat deoparte pana dupa alegerile prezidentiale, cand politicienii vor fi si mai ingropati in promisiuni pe care nu le pot indeplini.

Pe langa deciziile legate de taierea cheltuielilor, planul trebuie sa contina un program al schimbarilor pe termen mediu.

Acestea trebuie sa fie destul de agresive incat sa fie luate in serios de toata lumea, insa nu atat de drastice incat sa stopeze revenirea economica.

Un astfel de plan ar ajuta economica, ar stabiliza lucrurile si le-ar oferi transparenta americanilor obisnuiti si companiilor.

Sa rezolve cele mai grave probleme din buget

Negocierile privind cresterea plafonului de indatorare au avut ca rezultat o intelegere fragila care nu a rezolvat marile probleme.

In schimb, a dus la o retrogradare.

Nu s-a cautat o rezolvare in profunzime a gaurilor din bugetul SUA, lucru care ar trebui facut acum, in al 12lea ceas.

In primul rand, trebuie lucrat la programul de asistenta sociala, prin cresterea varstei de pensionare si refacerea modului de acordare a ajutoarelor sociale.

Cheltuielile optionale trebuie sa dispara, cu exceptia anumitor sectoare publice in care este necesara chiar cresterea investitiilor.

De asemenea, Statele Unite ar trebui sa adopte anumite masuri de performanta astfel incat programele care nu dau randament sa fie eliminate rapid.

Daca va face toate aceste lucruri, SUA isi va recapata ratingul AAA, poate chiar pana la sfarsitul anului.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#sua, #sua criza, #sua rating, #sua datorii, #deficit bugetar , #stiri Standard Poor s