China isi reafirma increderea in euro si in economia europeana

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 13:04
1045 citiri
China isi reafirma increderea in euro si in economia europeana

China si-a reafirmat marti increderea in moneda euro si in economia europeana, dupa ce Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de credit al Italiei, potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe Hong Lei a declarat, intr-o conferinta de presa, ca China va continua sa considere Europa drept o importanta piata de investitii.

"China a avut intotdeauna incredere in economia europeana si in zona euro si a sprijinit masurile luate de FMI si de tarile zonei euro.

Consideram ca Europa are capacitatea si intelepciunea sa depaseasca dificultatile actuale, sa lase criza in urma, si speram de asemenea ca Europa va asigura siguranta investitiilor chineze de acolo", a aratat el, reiterand pozitia oficiala a guvernului de la Beijing.

De la declansarea crizei datoriilor de stat in 2010, China a aratat de mai multe ori ca are incredere in zona euro si a promis ca va cumpara obligatiunile emise de unele state europene cu probleme.

Interesul Chinei in rezolvarea problemelor din zona euro este evident: din rezervele valutare de 2.850 miliarde de dolari ale tarii, se estimeaza ca circa un sfert sunt in euro.

Standard & Poor's a redus marti ratingul de credit al Italiei cu o treapta, la "A", cu perspectiva negativa, acuzand cresterea economica tot mai slaba si divergentele din guvern, care impiedica adoptarea masurilor necesare pentru stimularea economiei si reducerea datoriei de stat.

Totodata, surse bancare au declarat pentru Reuters ca Bank of China, una dintre cele mai mari banci comerciale de stat din China, a suspendat anumite tipuri de tranzactii financiare cu mai multe banci europene, din cauza temerilor legate de criza datoriilor de stat.

Brazilia a propus luni seara ca marile economii emergente, inclusiv China, sa ofere sprijin financiar statelor din zona euro, prin intermediul Fondului Monetar International sau prin achizitii de obligatiuni de stat.

Hong nu a comentat direct daca Beijingul va accepta propunerea Braziliei, insa a aratat ca China va coopera cu celelalte state emergente din grupul BRICS, adica Brazilia, Rusia, India si Africa de Sud, pentru a promova echilibrul economic mondial si cresterea economica. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #euro , #stiri Standard Poor s