Coface ar putea urca din nou ratingul Romaniei la 'A4', odata cu redresarea economiei

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 13:58
1468 citiri
Coface ar putea urca din nou ratingul Romaniei la 'A4', odata cu redresarea economiei

Coface ar putea urca din nou ratingul de tara al Romaniei, la nivelul 'A4', in ultimul trimestru al anului viitor sau in primul trimestru din 2011, in conditiile in care retrogradarea la categoria 'B', in acest an, nu reflecta conditiile fundamentale din piata, a declarat directorul general Coface, citat de NewsIn.

"Ratingul 'B' nu reprezinta nivelul la care se afla Romania in mod fundamental. Am vorbit si cu economistii nostri din Franta si ei considera, de asemenea, ca Romania ar trebui sa aiba rating 'A4'.

Pe de alta parte, calificativele date de Coface reflecta conditiile din piata la nivelul mediului de afaceri, pe termen foarte scurt, astfel ca retrogradarea a aparut din cauza vulnerabilitatilor si intarzierilor la plata generate de criza", a declarat Cristian Ionescu, director general Coface.

El a completat ca, odata cu redresarea economiei romanesti, Coface va reveni asupra ratingului atribuit Romaniei, urcandu-l din nou la 'A4', in ultimele trei luni ale anului viitor sau in primul trimestru din 2011. In aprilie, Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", pe fondul crizei economice internationale.

Rating-ul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's.

In decembrie 2004, rating-ul de tara acordat Romaniei a fost "B", in iunie 2005 a fost apreciat la "B+", pentru ca in decembrie 2005 sa treaca la "A4", unde a ramas pana in octombrie 2007. Sfarsitul de an 2007 a adus diminuarea rating-ului pana la "A4-", mentinut pe tot parcursul anului 2008, precum si la inceput de an 2009. 

#rating, # Coface, # economie, # companii , #stiri Standard Poor s