Coface scade ratingul de tara al Romaniei

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 16:42
1783 citiri
Coface scade ratingul de tara al Romaniei

Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", dupa cea mai recenta evaluare, in urma careia compania a scazut calificativele sau perspectivele de rating pentru 47 de state, a anuntat grupul.

"Criza financiara, care a intrat intr-o noua etapa incepand cu al patrulea trimestru din 2008, se inrautateste in toate regiunile. Dupa ce a observat un declin al puterii financiare a companiilor din 22 de state la evaluarea din ianuarie, Coface a operat noi retrogradari si revizuiri in jos ale perspectivelor de rating pentru 47 de state", arata comunicatul publicat pe pagina de internet a grupului Coface.

Rating-ul de tara atribuit de Coface reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's.

In decembrie 2004, rating-ul de tara acordat Romaniei a fost "B", in iunie 2005 a fost apreciat la "B+", urmand ca in decembrie 2005 sa treaca la "A4", unde a ramas pana in octombrie 2007.

Sfarsitul de an 2007 a adus diminuarea rating-ului pana la "A4-", mentinut pe tot parcursul anului 2008, precum si la inceput de an 2009.

In cadrul celei mai recente evaluari, pentru cele mai multe dintre tari, scaderea de calificativ a fost cu o singura treapta, dar si cu doua in cazul statelor mai grav afectate (Spania, Marea Britanie sau Irlanda).

"Putine zone, precum India, Brazilia, China, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, s-au mentinut la nivelul anterior de risc", se mai precizeaza in comunicatul companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coface, #rating, #Romania, #evaluare, #financiar, #agentie , #stiri Standard Poor s