Costurile de creditare ale SUA ar putea creste cu 100 mld. dolari

Duminica, 07 August 2011, ora 13:07
1060 citiri
Costurile de creditare ale SUA ar putea creste cu 100 mld. dolari

Retrogradarea SUA de la AAA la AA+ ar putea creste costurile de creditare ale tarii cu 100 de miliarde de dolari pe an, conform JP Morgan Chase & Co., relateaza NewsIn.

In anul fiscal 2010, Statele Unite au cheltuit 414 miliarde de dolari pe dobanda la creditori, adica 2,7% din Produsul Intern Brut, a anuntat Trezoreria nationala, relateaza RIA Novosti.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus vineri ratingul Statelor Unite, de la AAA la AA+, pentru prima data in istorie.

 

Agentia a explicat ca planul de consolidare fiscala adoptat marti de Congres nu merge suficient de departe si ca exista in continuare temeri privind deficitul bugetar. Washingtonul a fost blocat luni de zile intr-o disputa politica privind ridicarea plafonului de indatorare. 

In timp ce stirea privind scaderea ratingului a facut inconjurul lumii vineri seara, oficiali americani au declarat ca sumele analizate de S&P sunt gresite. Surse sub acoperirea anonimatului au declarat ca un oficial din Trezorerie a identificat o eroare de 2.000 de miliarde de dolari in analiza agentiei.

"O decizie afectata de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeste de la sine", a declarat purtatorul de cuvant al Trezoreriei SUA. El nu a oferit alte explicatii.

Anuntul S&P intervine dupa o saptamana agitata la bursele din intreaga lume. Joi, Wall Street a inregistrat cea mai mare scadere de la criza din 2008, iar bursele din Europa si Asia au urmat acelasi trend.

Corespondentii BBC afirma ca scaderea ratingului ar putea eroda si mai mult increderea investitorilor in cea mai mare economie din lume, care se lupta deja cu un deficit enorm, o rata a somajului de 9,1% si temeri privind o noua recesiune.

#sua, #criza sua, #rating sua, #datorie sua, #credit , #stiri Standard Poor s