Costurile indatorarii Portugaliei, cel mai inalt nivel de la lansarea euro

Joi, 24 Martie 2011, ora 15:04
1346 citiri
Costurile indatorarii Portugaliei, cel mai inalt nivel de la lansarea euro

Costurile indatorarii Portugaliei au crescut la cel mai inalt nivel de la lansarea monedei euro, in 1999, iar principalii indici bursieri au urcat, joi, pe fondul speculatiilor ca Uniunea Europeana va ajuta tarile cu datorii, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Randamentul pentru titlurile de stat portugheze scadente la doi ani a atins 6,79% la Bursa de la New York, dupa ce ajunsese chiar la 6,89%, in timp ce randamentul pentru titlurile irlandeze scadente la 10 ani a atins 10% pentru a doua zi consecutiv.

Indicele Europa Stoxx 600 a crescut cu 0,3%, iar indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,5 %.

Francul elvetian s-a depreciat fata de principalele valute, in timp ce aurul s-a apropiat de un nou record, iar argintul a atins maximul ultimilor 31 de ani.

Liderii europeni se intalnesc, joi, la Bruxelles dupa ce Parlamentul Portugaliei a respins, miercuri, bugetul de austeritate propus de premierul Jose Socrates, provocand demisia acestuia.

In ciuda crizei politice din Portugalia, bursele au reactionat bine, tocmai pentru ca exista convingerea punerii in aplicare a unui plan european de salvare a tarii, apreciaza analistii citati de Bloomberg.

Royal Bank of Scotland Group a estimat ca imprumutul de care Portugalia are nevoie se cifreaza la 80 de miliarde de euro. 

#costuri, # indatorare portugalia, # indici bursieri, # uniunea europeana, # criza politica din portugalia , #stiri Standard Poor s