Creditorii Dubai World ar fi trebuit sa inteleaga riscurile la care se expun

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 17:54
1414 citiri
Creditorii Dubai World ar fi trebuit sa inteleaga riscurile la care se expun

Bancile creditoare ale companiei Dubai World nu pot pretinde ca sunt victime ale crizei datoriilor din emirat deoarece aceste institutii ar fi trebuit sa inteleaga riscurile la care se expun, a declarat printul Alwaleed bin Talal, cel mai bogat om din Arabia Saudita, citat de Bloomberg.

"Aceste institutii sunt banci foarte mature si trebuie sa faca diferenta intre un imprumut acordat unei companii si unul dat statului. Nu este normal ca bancile din Vest, cand apar probleme, sa se vaite si sa pretinda ca imprumuturile ar fi trebuit garantate de stat", a afirmat Alwaleed, potrivit Mediafax.

Compania de investitii controlata de stat Dubai World incearca sa reprogrameze plata unor datorii de circa 26 de miliarde de dolari.


Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a indicat in luna octombrie ca sunt sanse mari ca guvernul din Dubai sa ajute companiile de stat sa-si indeplineasca obligatiile.


La sfarsitul lunii noiembrie, autoritatile au indemnat creditorii Dubai World sa participe la restructurarea companiei deoarece guvernul nu a garantat datoriile acesteia.


Printul sustine ca incertitudinile legate de o eventuala salvare a Dubai World de catre stat afecteaza increderea investitorilor in regiune.


Dificultatile financiare ale Dubaiului au propagat un val de panica pe pietele financiare din intreaga lume.


Banca britanica RBS este cel mai important intermediar al imprumuturilor Dubai World, in timp ce HSBC are cea mai mare expunere in Emiratele Arabe Unite, se arata intr-un raport al JP Morgan.


Alwaleed bin Talal s-a remarcat prin succesul investitiilor facute in companii precum Apple, News Corp si Time Warner.

 

#dubai, # panica, # incredere, # riscuri, # imprumuturi, # stat , #stiri Standard Poor s