Cristian Popa: Decizia S&P a fost "greu de anticipat", desi Romania are vulnerabilitati certe

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 17:31
1581 citiri
Cristian Popa: Decizia S&P a fost "greu de anticipat", desi Romania are vulnerabilitati certe

Decizia S&P a fost "greu de anticipat", si, desi exista vulnerabilitati certe ale Romaniei, sunt argumente pe care S&P nu le-a inclus in anunt, a spus marti viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, care a adaugat ca nu intelege de ce Romania a fost primul stat retrogradat din grupul de tari comparate. "Nu vad de ce Romania a fost primul stat retrogradat din grupa de tari comparate de agentia de rating S&P , in conditiile in care, desi exista vulnrabilitati, subliniate si de banca centrala in ultimii ani, sunt argumente care nu au fost incluse in anuntul agentiei de rating", a declarat Popa.


El a precizat ca, in ciuda dezavantajelor Romaniei, ca deficitul de cont curent ridicat sau avansul creditarii, economia in ansamblu este la un nivel de vulnerabilitate similar celorlate state.


"Cred ca decizia a fost greu de anticipat, pentru ca, desi exista vulnerablitati certe, precum deficitul de cont curent relativ ridicat sau avansul creditarii, in special in valuta, precum si alti parametrii economici, totusi, privind in ansamblu, economia Romaniei nu se prezinta mai vulnerabila ca alte economii din grupul de tari comparate", a mentionat viceguvernatorul.


Printre argumentele care nu au fost incluse in decizia S&P, Popa a mentionat ca o evaluare a riscului de tara se refera la capacitatea respectivului stat de a-si onora obligatiile de plati asumate.


"In schimb, in textul S&P se vorbeste despre "posibilitatea ca incetinirea economiei Romaniei sa fie mai brusca" si din cauza contextului extern si a indatorarii sectorului privat, spune S&P, inalta si in crestere", a mentionat Popa.


El a subliniat ca datoria publica totala estimata a Romaniei este mult mai scazuta ca pondere in produsul intern brut (PIB) fata de a altor state din regiune, inclusiv a altor state membre UE, situandu-se in prezent la 12% din PIB. Din aceasta, datoria publica interna este de aproximativ 4,5% din PIB, restul reprezentand datoria externa.


El a afirmat ca, dupa 2006, datoria publica a Romaniei s-a plasat, in mod constant, sub 13% din PIB, fiind la aproximativ 12,4% din PIB in 2007. El a mentionat ca acestea "nu sunt corectii temporare", ci pot fi considerate o tendinta.


Ritmul de crestere datoriei externe s-a temperat puternic, la 30% pentru datoria pe termen lung si 6% pentru datoria pe termen scurt, dupa primele opt luni ale anului, de la un ritm de 60% anul trecut, a mai spus Popa.


Pe de alta parte, sectorul privat, desi a apelat la mai multa finantare externa, "a facut-o in mod sustenabil, iar acest lucru nu apare in discursul S&P", mai considera viceguvernatorul.


O alta vulnerabilitate subliniata de S&P este deficitul de cont curent ridicat al Romaniei.


"Corectia acestuia a inceput, dar se face treptat, nu vrem sa vedem corectii mari, care sa riste sa fie dezordonate", a spus Popa, mentionand ca BNR estimeaza o restrangere a deficitului de cont curent la 13,3% din PIB in acest an, de la aproximativ 14% din PIB anul trecut.


Popa a adaugat ca temperarea cresterii economice a Romaniei se va face in conditiile diminuarii ordonate a creditarii, care va afecta mai ales cererea de consum si cu precadere cea sustinuta de creditul in valuta.


De asemenea, aceasta diminuare a cererii ar trebui sa atraga si o temperare a ritmului de crestere a importurilor, a mentionat Popa, in conditiile in care analistii de la S&P iau in calcul o incetinire a exporturilor Romaniei in contextul intrarii in recesiune a statelor partenere din UE.


Un alt argument care nu a fost luat in calcul de agenia de rating este acoperirea datoriei pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei, prin rezervele valutare, de 92,4%, considera viceguvernatorul.


"Este un raport substantial. Sa nu uitam ca, la contul curent, mai avem un lucru important care ne diferentiaza de anul 2007, si anume ca investitiile straine directe si transferurile de capital s-au majorat, acoperind in prezent 68,5% din deficitul de cont curent. Ne asteptam ca aceasta acoperire sa fie mai buna ca in 2007, chiar daca ar putea sa scada pana la sfarsitul anului", a mai precizat Popa.


El a mentionat, de asemenea, incetinirea avansului real al creditarii, de la 55% in ianuarie 2008, la 40% in septembrie. De asemenea, ritmul de crestere a creditarii a incetitnit pe imprumuturile in lei, de la 36% in ianuarie la 27% in septembrie. Pe valuta, temperarea a fost de la 74% la 47,3% .


Ca un avantaj pentru Romania, Popa a mentionat si nivelul relativ scazut al intermedierii financiare, de aproximativ 40% din PIB in acest an, "care ne protejeaza si daca economia incetineste", avand in vedere ca, in alte tari, intermederea financiara este de 100%.


Referitor la reactia pietei la decizia S&P, Popa a mentioant ca, pe piata riscului de incetare de plati (CDS), spread-urile erau la 631 de puncte de baza inaintea deciziei.


"E adevarat ca la jumatatea anului aceste spread-uri erau la 230, ajungand apoi la 631, insa piata nu a reactionat la decizia S&P, spread-urile coborand la 615 aseara, iar ultima cotatie pe care am vazut-o azi (marti, n.r.) era de 578 de puncte".


Popa considera ca "in mare parte, ceea ce ar fi putut determina, in conditii normale de piata aceasta decizie a S&P e deja internalizat de piata, in conditiile actuale de criza pe plan international".


Din acest motiv, impactul deciziei ar trebui sa fie limitat la cresterea costului finantarii externe.


Un alt avantaj important pentru Romania este calitatea de membru UE, a spus Popa, mentionand ca alte agentii de rating au o perspectiva diferita, care iau in calcul mai mult statutul de membru UE al unui stat.


Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare. In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.