Criza ameninta si 2011. Care sunt diferentele fata de 2008?

Luni, 15 August 2011, ora 09:17
1517 citiri
Criza ameninta si 2011. Care sunt diferentele fata de 2008?

Anul 2011 pare o repetitie a anului 2008, pietele financiare parand sa fie, din nou, un continuu joc de yo-yo, iar investitorii avand un sentiment de deja-vu foarte puternic. 

Pentru cei care cred ca 2011 este urmarea crizei financiare din 2008, exista chiar si un "moment Lehman", anume scaderea ratingului Statelor Unite de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, pentru prima data in istorie.

Ca si prabusirea grupului financiar Lehman Brothers, retrogradarea SUA a condus la panica generalizata pe pietele financiare din intreaga lume, bursele inregistrand pierderi masive, de aproximativ 17 procente pe parcursul a trei - patru zile, cu unele reveniri scurte si putin impresionante.

Insa, doar turbulentele bursiere nu demonstreaza ca istoria se repeta. De aceasta data, totul ar putea fi diferit, bancherii, investitorii si directorii marilor companii evaluand situatia economica prin prisma intamplarilor din 2008, cand aproape toti au estimat gresit riscurile.

Potrivit analistilor citati de The Wall Street Journal, exista trei diferente fundamentale intre criza financiara din prezent si cea din urma cu trei ani.

Prima, si cea mai evidenta, este originea crizei, complet diferita in cele doua cazuri.

Prima recesiune a inceput de jos in sus: investitorii imobiliari sau simplii cumparatori de locuinte, fiind mult prea optimisti si "ajutati" de masina Wall Street-ului, ipotecile lor fiind vandute si revandute cu profituri uriase.

Aceste tranzactii au condus la o imensa bula imobiliara, care s-a spart si a infectat toata economia globala, printr-un efect de domino.

In schimb, criza din prezent se desfasoara exact invers, incepand de sus: guvernele din intreaga lume, incapabile sa-si stimuleze economiile, au pierdut increderea mediului de afaceri.

Acest lucru a cauzat, la randul sau, o reducere drastica a cheltuielilor si investitiilor in domeniul privat, ducand la un cerc vicios de crestere economica firava si concedieri in masa.

Citeste mai mult pe Ziare.com.

#criza, #recesiune, #piete financiare, #investitori , #stiri Standard Poor s