Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum este afectat leul de retrogradarea Greciei?

Cum este afectat leul de retrogradarea Greciei?

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor's nu va pune presiuni semnificative asupra leului dar recunoaste ca posibilitatea contagiunii ar trebui sa ramana in continuare in atentia autoritatilor, transmite Mediafax.

Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.


Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.


"Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta.


Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar", a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program.


El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.


La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1090 ori