Cum este afectat leul de retrogradarea Greciei?

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:44
1535 citiri
Cum este afectat leul de retrogradarea Greciei?

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor's nu va pune presiuni semnificative asupra leului dar recunoaste ca posibilitatea contagiunii ar trebui sa ramana in continuare in atentia autoritatilor, transmite Mediafax.

Potrivit oficialului BNR, situatia din Grecia, precum si a altor economii de la periferia zonei euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.

"Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta.

Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar", a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program.

El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.

La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.

 

#retrogradare grecia, #rating grecia, #leul, #curs valutar , #stiri Standard Poor s