Cum influenteaza atacul din Coreea de Nord pietele financiare

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 10:53
1520 citiri
Cum influenteaza atacul din Coreea de Nord pietele financiare

Comportamentul agresiv al regimului din Coreea de Nord nu este ceva nou si toata lumea s-a obisnuit cu amenintarile de la Phenian. Totusi, atacul recent asupra Coreei de Sud nu putea sa vina intr-un moment mai prost pentru pietele financiare, afectate deja de ajutorul financiar cerut de Irlanda.

Pentru traderi si analisti, atacul armat nu inseamna decat ca investitorii se vor speria si mai tare si vor incerca sa fuga de risc. Adica dolarul se va intari, pentru ca este vazut in continuare ca un loc sigur pentru investitii, iar bursele vor scadea peste tot in lume, scrie revista Time.

Situatia este cu atat mai grava cu cat Asia este, in acest moment, motorul economiei globale, asa ca orice s-ar intampla in acest loc va evea un efect asupra revenirii din recesiune.

Totusi, oricat de dramatica pare situatia acum si din cauza crizei din zona euro, impactul tensiunilor din peninsula Coreea asupra economiei globale nu va fi atat de puternic. Imprevizibilul Kim Jong-il si dorinta lui continua de a-si arata fortele poate sa zdruncine pietele, dar nu prea mult si nici pentru prea mult timp. Iar asta se vede din alte situatii asemanatoare in care s-au aflat cele doua Corei.

Coreea de Sud este de 50 de ani una dintre cele mai performante economii si a reusit asta desi a avut intotdeauna parte de amenintarile vecinilor din nord si uneori chiar de fapte. Au fost si momente tensionate care au produs mai mult decat volatilitatea pe piete. Astfel, in luna martie, nord-coreeni au scufundat o nava de lupta sud-coreeana si au omorat 100 de marinari, dar acest lucru nu s-a vazut pe termen mediu sau lung nici in economie si nici in pietele asiatice.

Desigur, investitorii se vor calma si totul va reveni la normal pe pietele financiare doar daca nu va incepe un razboi in toata regula. Dar sansele sunt destul de mici daca avem in vedere faptul ca sud-coreeni nu ar avea nimic de castigat daca raspund provocarilor lui Kim Jong-il.

De fapt, nu ar avea decat de pierdut deoarece declansarea unui razboi ar avea cu adevarat efecte negative asupra mediului economic. Astfel, oricat de frustrant ar fi pentru Seul, e putin probabil sa se schimbe ceva.

Investitorii sunt sfatuiti sa inchida ochii si sa cumpere

Desi investitorii au fugit intr-o prima faza, putem spune ca nu a fost decat un semn de prudenta si nu unul de panica. In realitate, chiar daca toata lumea va mai sta cateva zile cu ochii pe Coreea de Sud, analistii sunt destul de optimisti si chiar recomanda investitorilor sa inchida ochii si sa profite de acest moment in care pretul actiunilor sud-coreene este mai mic.

A contat foarte mult si reactia guvernului de la Seul, care a anuntat imediat ca va asigura destule lichiditati in moneda proprie sau valute straine daca va fi nevoie pentru a corecta eventualele socuri produse pe pietele financiare. Dupa o intalnire de urgenta dintre guvern si oficialii bancii centrale, Ministerul de Finante a dat asigurari ca va actiona rapid in cazul unei contagiuni, aflam din Bloomberg.

"Suntem pe deplin capabili sa facem fata acestei situatii avand in vedere rezervele noastre valutare record si bazele solide ale economiei", a declarat viceministrul de Finante dupa intalnire, adaugand ca si agentiile internationale de rating sunt de parere ca impactul va fi limitat.

Agentiile Moody's, Fitch si Standard & Poor's au anuntat deja ca ratingul Coreei de Sud nu va fi afectat de atacul venit din nord, facand referire totodata la interesul Chinei de a avea stabilitate in regiune.

De asemenea, nici analistii Societe Generale nu sunt ingrijorati si recomanda investitorilor sa profite de scaderea actiunilor sud-coreene.

In acelasi timp, analistii atrag atentia ca atacurile similare din trecut nu au afectat piata financiara, iar interesul investitorilor a revenit imediat dupa ce au vazut ca nu nimic grav.

"Istoria a aratat ca aceste incidente trebuie privite ca oportunitati de cumparare, iar acesta nu e diferit", se arata intr-un raport al Societe Generale.

"Confruntari similare din trecut au aratat ca impactul asupra pietelor financiare a fost limitat", a declarat si Vana Bulbon, director executiv al UOB Asset Management (Thai) Co, care gestioneaza active de 1,8 miliarde de dolari.

"Bursa, obligatiunile si pietele financiare si-au revenit rapid din declinul initial dupa confruntare. Ma astept la o revenire similara si acum, cand multi investitori vor vedea ca incidentul nu va escalada", a adaugat el.

Bursele, mai calme decat anticipau analistii

Nimeni nu se asteapta ca atacul sa aiba un impact negativ pe termen mediu sau lung, dar se pare ca nu a avut nici macar pe termen scurt. In afara de o reactie imediata care s-a observat pe burse, efectele au fost mai reduse si decat anticipau analistii optimisti.

Astfel, indexul Kospi Composite al bursei sud-coreene a pierdut intr-o prima faza 2,4%, dar si-a revenit si a ajuns ca in inchidere sa fie in scadere cu doar 0,2. Si wonul coreean a avut o tendinta asemanatoare, fiind in scadere cu doar 0,5% in inchiderea sedintei de tranzactionare, arata CNBC.

In Japonia, Nikkei 225 a cazut cu 0,8%, in timp ce bursa din Australia a scazut cu doar cu 0,1%. Indexul MSCI al actiunilor din regiunea Asia Pacific nu s-a modificat, CSI 300 din China a crescut cu 2,2%, iar Hang Seng din Hong Kong a urcat cu 0,6%.

Un factor care a stabilizat pietele financiare asiatice ar putea sa fie si sprijinul promis de SUA, impreuna cu portavionul USS George Washington, una dintre cele mai mari nave de razboi din lume.

#investitori, #coreea, #nord, #amenintari, #piete, #financiare , #stiri Standard Poor s