De ce a doua recesiune o sa doara mai rau ca prima

Sambata, 13 August 2011, ora 10:07
1767 citiri
De ce a doua recesiune o sa doara mai rau ca prima

In timp ce economistii se contrazic pe tema posibilitatii intrarii economiei americane intr-o alta criza, toata lumea este de acord intr-o privinta: o noua recesiune ar fi mult mai dificila decat prima si ar fi mult mai greu sa iesim din ea. 

Motivul? In urma gravei recesiuni din 2008, nu mai exista resurse pentru a face fata unei alte prabusiri de acest gen, sustin analistii.

"Pornim de la o situatie foarte slaba din punct de vedere economic. Nu se va resimti drept o noua recesiune, ci o vom simti ca o pe o depresiune", a explicat Mark Zandi, economist sef la Moody's Analytics.

Din cauza vanzarilor masive care au avut loc pe burse in aceste zile, ce au condus la prabusirea indicilor bursieri din intreaga lume, Zandi a revizuit in crestere riscul de a intra intr-o noua recesiune, de la 25 la 33 la suta.

De asemenea, alti economisti intervievati de CNN Money si-au revizuit estimarile, media fiind de 25 la suta, fata de un risc de numai 15 procente, in urma cu trei luni, majoritatea facand acest lucru in ultimele zece zile.

Principalul motiv a fost imensa scadere a preturilor actiunilor, dar si retrogradarea ratingului Statelor Unite de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.

"Corectia din pietele bursiere majoreaza riscul de intrare in recesiune din cauza impactului negativ pe care il are asupra averilor si a increderii investitorilor", a precizat Sal Gautieri, economist la BMO Capital Markets.

Chiar si dupa o crestere a indicelui Dow Jones, in urma anuntului facut de Federal Reserve privind pastrarea ratei dobanzii de politica monetara la un nivel foarte mic, cei mai importanti indici bursieri americani au pierdut peste 11 procente din valoare, in ultimele 12 zile de tranzactionare.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, #economie sua, #criza sua, #burse, #investitori , #stiri Standard Poor s