De ce "tremura" statele de frica agentiilor de rating

Sambata, 06 August 2011, ora 12:06
1177 citiri
De ce "tremura" statele de frica agentiilor de rating

Standard&Poor's, Moody's Investor Services si Fitch Ratings sunt cele mai importante si mai puternice agentii de rating din lume, denumite si "Big Three". De ce sunt atat de importante si de ce tremura statele de teama calificativelor pe care le primesc din partea acestora?

Agentiile evalueaza eligibilitatea tarilor si companiilor pentru contractarea unui imprumut si se asigura ca vor putea rambursa datoriile si dobanzile aferente creditului.


Toate institutiile de acest tip au un sistem propriu de evaluare in trepte. AAA, care este ratingul maxim, permite tarilor sau companiilor care il detin sa se imprumute ieftin. Cu cat ratingul este mai mic, cu atat costurile de imprumut cresc, scrie incont.ro.

 

La polul opus, se afla categoria “Junk”. Tarile care primesc acest calificativ, cum sunt, in momentul de fata, Irlanda, Portugalia si Grecia, nu mai sunt interesante pentru investitori pentru ca au investitii considerate “inalt speculative”. In consecinta, interesul investitorilor este foarte scazut, iar guvernelor le este interzis sa cumpere titluri de stat din astfel de tari.

#state, #agentie rating, #creditare rating , #stiri Standard Poor s