Dijmarescu: Agentiile de rating ar putea imbunatati perspectivele Romaniei

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 11:26
1449 citiri
Dijmarescu: Agentiile de rating ar putea imbunatati perspectivele Romaniei

Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu se asteapta ca agentiile de evaluare financiara sa imbunatateasca, in a doua jumatate a acestui an, perspectivele acordate ratingurilor Romaniei.

"Ma astept la o schimbare a perspectivei de la «negativa», insa nu inainte de a doua jumatate a anului. Doar acordul cu FMI nu este suficient", a declarat miercuri Dijmarescu, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Intrebat daca anticipeaza o schimbare in a doua jumatate a anului, oficialul BNR a raspuns: "Da, asa cred".

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a confirmat, pe 14 mai, ratingurile Romaniei la nivelul "BB+/B" pentru datoriile in valuta si "BBB-/A-3" pentru datoriile in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa, in conditiile in care economia continua sa se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, in pofida acordului de finantare externa de 20 de miliarde de dolari obtinut de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD si alte institutii internationale.

Fitch Ratings atribuie Romaniei ratingurile "BB+" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, si "BBB-" pentru creditele in moneda locala, ambele cu perspectiva negativa.

Agentia Moody's a confirmat, in martie, ratingul Romaniei pentru credite in valuta la "Baa3", cu perspectiva stabila, inclus in categoria investment grade (cu riscuri reduse pentru investitii).

S&P si Fitch au retrogradat Romania din categoria investment grade.

#agentii, #dijmarescu, #imbunatatire, #perspective, #rating, #romania , #stiri Standard Poor s