Dubai World vrea sa restructureze datorii de 26 mld dolari

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 12:38
1379 citiri
Dubai World vrea sa restructureze datorii de 26 mld dolari

Compania de stat de tip holding Dubai World a anuntat ca va incepe o serie de discutii "constructive" pentru a restructura datorii de 26 miliarde de dolari, inclusiv angajamente ale diviziilor imobiliare Nakheel World si Limitless World, potrivit unuzi comunicat al companiei, citat de Bloomberg, scrie NewsIn.

Pe de alta parte,datoriile subsidiarelor Infinity World Holding, Istithmar World si Ports & Free Zone World nu vor fi incluse in procesul de restructurare, deoarece aceste companii "au o pozitie financiara solida", a informat Dubai World, una dintre principalele trei companii detinute de emiratul Dubai.

Dubai World are datorii de 59 miliarde dolari si a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de sase luni, pana dupa 30 mai 2010, pentru datoriile scadente. Compania cauta in prezent sa amane platile pentru mai putin din totalul datoriei, ceea ce ar tempera temerile cu privire la o potentiala incapacitate de plata a emiratului, care ar incetini revenirea sistemului financiar modial din criza creditelor.

In acest context, actiunile din Statele Unite si-au intrerupt declinul, iar indicele Standard & Poor's 500 a urcat in ultima sedinta cu 0,40%.

"Acum ca compania ia in calcul datorii de numai 26 miliarde dolari, s-au disipat o parte din temerile aparute in ultimele zile", apreciaza Nick Chamie, un analist in cadrul RBC Capital Markets, din Toronto.

Cifra de 26 miliarde dolari "confirma ca este vorba de o problema minora", spune si Michael Atkin, analist la Putnam Investments, din Boston. Totusi, lupta emiratului ofera "o invatatura de minte ca nu suntem inca iesiti din negura crizei financiare. Acest lucru ridica probleme in legatura cu ce altceva ne mai poate astepta", a spus analistul.

Bancile au inceput negocierile cu Dubai World deoarece sunt ingrijorate de orice alta alternativa, inclusiv intrarea in incapacitate de plata a companiei, a explicat Hani Sabra, asociat al firmei de analiza si cercetare Eurasia Group, din New York.

Potrivit JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Scotland este banca care garanta cele mai mari imprumuturi ale Dubai World, in timp ce HSBC Holdings Plc are cea mai mare expunere pe Emiratele Arabe Unite.

#dubai, #world, #datorii, #miliarde , #stiri Standard Poor s