Euro se deprecieaza, din cauza Irlandei

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 00:50
1624 citiri
Euro se deprecieaza, din cauza Irlandei

Moneda euro a continuat sa se deprecieze fata de dolar, pe fondul anuntarii planului de austeritate fiscala anuntat de Irlanda, tara care va primi un ajutor de 85 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, scrie ziare.com.

Euro s-a depreciat cu mai mult de trei centi in aceasta saptamana, ajungand la nivelul de 1,3314 dolari/unitatea.

Premierul irlandez a anuntat un plan pe patru ani, ce va duce la economisirea a 15 miliarde de euro, prin reduceri de cheltuieli si majorari de taxe, insa investitorii nu au incredere in estimarile de crestere ale Guvernului irlandez.

Potrivit acestuia, economia irlandeza va creste cu 2 - 2,5 la suta in 2011 si 3,5 - 4,5 la suta in 2012, in timp ce agentia de rating Standard & Poor's a estimat ca va exista stagnare economica in urmatorii doi ani.

In plus, investitorii au incertitudini in legatura cu trecerea masurilor de austeritate de Parlament, votul urmand a se tine pe 7 decembrie.

Pe de alta parte, oficialii Uniunii Europene sustin ca Irlanda nu va cauza destramarea zonei euro, chiar daca problemele s-au intins si la Portugalia si Spania, ale caror costuri de creditare s-a majorat considerabil.

"Nivelul pericolului este zero", a spus Klaus Regling, seful Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF)

. "Nu putem concepe prabusirea monedei euro", a adaugat acesta.

Mai multi economisti si analisti, mai ales din Marea Britanie si Statele Unite, au sugerat ca zona formata din cele 16 tari ce folosesc euro s-ar putea destrama din cauza datoriilor si deficitelor mari ale membrilor de la periferie si a pierderii competitivitatii a Germaniei.

"Nici o tara nu va renunta la euro: pentru tarile mai slabe ar fi un suicid economic, la fel si pentru statele puternice. Iar, din punct de vedere politic, Europa ar valora doar jumatate din valoarea pe care o are cu euro", a incheiat Regling.

#euro, #irlanda, #FMI, #investitori , #stiri Standard Poor s