Fitch intentioneaza sa retrogradeze China si Japonia

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:46
1354 citiri
Fitch intentioneaza sa retrogradeze China si Japonia

Agentia de rating a avertizat joi ca este posibil sa reduc aratingul de credit al Chinei in urmatorii doi ani, din cauza datoriilor acumulate de banci, relateaza Mediafax.

 

Totodata, Fitch noteaza ca Japonia risca sa fie retrogradata din cauza divergentelor din zona politicului, care impiedica eventuale masuri de ordonare a finantelor publice in contextul unei datorii de stat de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari.

Cele mai mari economii din Asia au intrat astfel in colimatorul agentiilor de rating, alaturandu-se Europei si Statelor Unite, pe fondul datoriilor uriase acumulate de marile economii ale lumii in urma crizei financiare globale.

Seful diviziei de ratinguri de tara pentru regiunea Asia Pacific din cadrul Fitch, Andrew Colquhoun, a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca ratingul de credit in moneda locala al Chinei ar putea fi redus in urmatoarele 12-24 de luni.

"Ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor bancilor. Daca problemele din sistemul bancar se vor dezvolta dupa cum ne asteptam sau chiar mai rau in urmatoarele 12-24 de luni, am fi impinsi catre reducerea ratingului", a aratat el.

Fitch a modificat in aprilie perspectiva ratingului de credit pe termen lung in moneda locala al Chinei de la stabila la negativa, din cauza temerilor privind stabilitatea financiara a tarii in urma unei explozii a creditului incurajata de Bejing pentru a mentine ritmul cresterii economice in timpul recesiunii globale.

Agentia atribuie Chinei un rating de credit pe termen lung in moneda locala de "AA-", al treilea dupa nivelul de top AAA, similar cu cel al Italiei si cu o treapta sub Spania.

Dintre cele trei mari agentii de rating, Fitch a lansat cele mai dure avertismente privind piata de credit din China si este singura cu perspectiva negativa pe ratintul de credit pe termen lung al tarii.

Colquhoun a aratat ca imprumuturile neperformante ale bancilor chinezesti sunt echivalente cu 2% din soldul total, insa daca imprumuturile catre vehiculele de finantare ale guvernelor locale ar fi clasificate adecvat, cifra ar fi mai apropiata de 6-7%.

"Aceasta cifra este suficient de mare pentru a extenua pe cont propriu capacitatea de absorbtie interna a bancilor. Deci orice deteriorare mai grava a calitatii activelor, dincolo de acest nivel, ar conduce la necesitatea de sprijin din partea guvernului, care ar afecta profilul de credit al tarii", spune analistul Fitch.

In privinta Japoniei, Fitch noteaza ca liderii politici trebuie sa se puna de acord pe un program credibil de consolidare fiscala pentru a evita reducerea ratingului.

Celelalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Moody's, au redus deja in acest an ratingul Japoniei, acuzand ca si Fitch capacitatea politicienilor de a aproba un plan de reducere a datoriei de stat.

Cele trei agentii de rating clasifica Japonia pe cea de-a treia treapta sub nivelul AAA, insa Fitch si S&P acorda o perspectiva negativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating, #rating sua, #rating china, #rating japonia, #fitch, #credit , #stiri Standard Poor s