Franks: Noua emisiune in euro poate fi la un pret mai bun pentru Romania

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:55
1295 citiri
Franks: Noua emisiune in euro poate fi la un pret mai bun pentru Romania

Reprezentantul Fondului Monetar International in tara, Jeffrey Franks, sustine ca statul roman ar putea obtine, prin emisiunea de titluri in euro din luna iunie, un pret similar sau mai bun ca anul trecut, in urma intensificarii redresarii economice, iar eliminarea subventiilor la energie termica va accelera inflatia, conform Mediafax.

Romania va accesa pietele internationale prima oara dupa vanzarea in martie anul trecut a unor eurobonduri de un miliard de euro cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.

Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

"Sunt un observator extern, dar nu as fi surprins daca randamentul care va fi obtinut de autoritati va fi comparabil sau usor mai bun decat cel de anul trecut", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Reuters.

Romania va incepe pe 6 iunie intalnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul MTN (Medium Term Notes), in valoare de 550 milioane euro-1,5 milioane euro.

"Prima de risc pentru Romania a scazut, situatia macroeconomica este mai buna, economia isi revine, iar deficitul de cont curent ramane relativ scazut", a aratat Franks.

Oficialul Fondului a adaugat ca FMI mentine estimarea privind o crestere economica de 1,5% in acest an, dar datele peste asteptari din primul trimestru sugereaza ca avansul ar putea atinge 2%.

Analistii anticipeaza ca emisiunea de titluri in euro va atrage o cerere puternica, in conditiile in care datoriile de acest tip ale tarilor europene emergente sunt mai atractive decat cele ale statelor periferice din zona euro.

Ei cred insa ca Romania ar fi putut obtine un pret mai bun daca emisiunea ar fi avut loc mai curand.

"Emisiunea va decurge foarte bine, dar ar fi putut sa decurga si mai bine la inceputul acestui an, inainte ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa fi majorat dobanda de politica monetara", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Romania.

Romania beneficiaza din partea Standard&Poor's si Fitch de rating "BB+", aflat in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.

Ratingul conferit de Moody's este peste nivelul "junk", "Baa3", cu perspectiva stabila.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#franks, #emisiune euro, #emisiune titluri euro, #euro , #stiri Standard Poor s