Germania da lectii de economie Statelor Unite: Cum sa cresti pe timp de criza?

Vineri, 20 August 2010, ora 19:20
2484 citiri
Germania da lectii de economie Statelor Unite: Cum sa cresti pe timp de criza?

In timp ce Statele Unite nu mai stiu ce masuri sa aplice pentru redresarea situatiei economice, iar Europa e tot mai ingrijorata din cauza faptului ca masurile de austeritate distrug Grecia, Germania isi vede linistita de treaba, avand o crestere economica neasteptat de mare in trimestrul al doilea.

Astfel, fata de primele trei luni ale anului, produsul intern brut al Germaniei s-a majorat cu 2,2 la suta (peste 8% rata de crestere anuala), acesta fiind cel mai bun rezultat financiar din ultimele decenii.

Surpriza este cu atat mai mare cu cat, in 2009, Germania a avut una din cele mai mari scaderi economice, de 4,7 la suta.

Si mai important, in timp ce, in SUA, 130.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca, in luna iulie, rata somajului ajungand la 9,5 la suta, in Germania rata somajului a ajuns la nivelul dinainte de criza, de 7,6 la suta.

Desi ar fi prea mult sa atribuim cresterea intr-un singur trimestru politicilor economice, mai ales ca aceasta se datoreaza mai mult exporturilor, trebuie laudat faptul ca Angela Merkel, cancelarul german, a rezistat tentatiei de a imprumuta bani pentru a avea ce cheltui, anuntand, in schimb, un plan de reducere a cheltuielilor de 80 de miliarde de euro.

Cum a reusit sa creasca economia germana?

Merkel se pare ca a urmat o simpla regula a politicilor economice: sa nu faci rau nimanui. Deci Guvernul sau nu a reusit sa-si mentina promisiunile de a reduce taxele si impozite, a reusit, totusi, sa nu inrautateasca situatia pentru mediul de afaceri, ceea nu se poate spune despre majoritatea celorlaltor mari economii din lume.

Datorita cresterii economice din trimestrul al doilea, banca centrala germana, Bundesbank, a revizuit in crestere estimarea pentru 2011, la 3 la suta, de la estimarea initiala de 1,9 la suta.

Potrivit oficialilor bancii, conditiile economice au ramas favorabile si trendul ascendent se va mentine si in a doua jumatate a anului, desi admit ca exista riscuri din partea "pietelor financiare internationale".

In trimestrul al doilea, economia germana a fost ajutata nu doar de exporturi, dar si de cresterea consumului intern si de investitiile guvernamentale. "Ritmul cresterii se va normaliza, dupa o primavara exceptional de dinamica", au declarat reprezentantii bancii centrale, citati de BBC News.

SUA, in pana de idei

In Statele Unite, administratia lui Barack Obama inca dezbate pe tema sistemului fiscal, ce ar trebui sa taie sau sa majoreze si cu cat. In schimb, in Germania, planul de reducere a cheltuielilor a clarificat total situatia, stabilitatea fiind unul din cele mai importante lucruri pentru investitori.

Astfel, in SUA nimeni nu se incumeta sa faca investitii, in ciuda faptului ca majoritatea companiilor au inregistrat profituri mari. La sfarsitul primului trimestru, primele 500 de companii monitorizate de Standard & Poor's aveau nu mai putin de 837 de miliarde de dolari in cash, preferand sa nu aiba nici un profit de pe urma lor, decat sa-i investeasca intr-un mediu atat de nesigur, potrivit The Wall Street Journal.

Cu alte cuvinte, stiind exact pe ce sa se bazeze si la ce se pot astepta, investitorii din Germania au reusit sa profite mult mai mult de pe urma usoarei redresari economice de la nivel mondial.

Industria auto a avut de castigat in mod deosebit, facandu-se remarcate pe piete emergente, ce au cresteri economice de peste 7 la suta, precum India si, in special, China, tari in care producatori precum BMW, Audi si Daimler au avut vanzari record in ultimele luni.

Nu toate vestile din Germania sunt bune, totusi. Salariile au ramas la acelasi nivel, reglementarile din piata muncii sunt prea severe, costurile sistemului de sanatate sunt in crestere, iar bancile regionale detinute de stat, Landesbanken, sunt o povara pentru finantele publice.

In plus, Angela Merkel a respins incercarea coalitiei sale de a simplifica sistemul de taxe si impozite si de a reduce impozitele pe venit, reforme care, potrivit analistilor, ar oferi un adevarat imbold economiei germane.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#crestere, #economie, #germania, #sua somaj exporturi pib , #stiri Standard Poor s