GERMANIA, IN PERICOL: Se clatina "piatra de temelie" a Europei?

Joi, 11 August 2011, ora 16:02
2946 citiri
GERMANIA, IN PERICOL: Se clatina "piatra de temelie" a Europei?

Germania s-a bucurat de cel mai mare boom economic inregistrat pe timp de recesiune, detasandu-se de criza datoriilor suverane care a facut ravagii in randul partenerilor sai comerciali. Insa, pesrpectiva unei recesiuni in W care ar putea izbucni in SUA ar putea sa pune capat epocii de liniste in statul german.

In fiecare criza se ascunde cate o oportunitate.

Criza financiara globala din 2008 a oferit oportunitatea Germaniei de a-si pune in evident puterea financiara.

Intreprinderile germane s-au bucurat de o crestere puternica in timp ce alte tari din zona euro abia au supravietuit tsunami-ului financiar.

Odata cu retrogradarea ratingului SUA, Standard and Poor’s a scris un nou scenariu pe harta economiilor mondiale – o noua recesiune ar putea sa bata la usa.

Pana acum, Germania a parut a fi imuna la problemele economice care au afectat alte tari, insa o dubla recesiune ar putea afecta chiar si statul german, in doua moduri, spun analistii. In primul rand, Germania traieste din exporturi si totodata este si  un garant de credit pentru alte tari din zona euro afectate de criza.

O serie de indicatori au sugerat in ultimele saptamani ca boom-ul economic german este pe sfarsite.

In iunie, vanzarile industriei germane au stagnat, potrivit celor mai recente statistici, statul german avand o cerere externa de doar 0,1%. Sectorul de inginerie din Germania, un motor extrem de puternic al economiei, a inregistrat o crestere de doar 1% in luna iunie.

Ralph Wiechers, economist sef al VDMA, nu exclude o inrautatire a situatiei.

Criza dolarului si cea din zona euro reprezinta riscuri economice majore si  pot deveni o povara grea de suportat pentru afacerile germane.

O alta ingrijorare este faptul ca ratele dobanzilor ar putea creste ca raspuns la retrogradarea ratingului de tara al SUA.

Daca acest lucru s-ar intampla, companiile americane ar opri investitiile, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai putini bani vor “curge” in Germania.

Lantul recesiunii: Criza din SUA va lovi si in Germania

SUA este o piata mai putin importanta pentru produsele germane decat era in trecut. In anii 1970, aproximativ 14% din exporturile germane mergeau spre SUA, in timp ce in 2010, acestea au fost de doar 6,8%.

Germania s-a focusat pe tipul de tehnologii de care aveau nevoie tari precum China si Brazilia pentru a-si dezvolta economiile.

Cu toate acestea, SUA ramane cel mai mare investitor strain in Germania.

Mai mult de un sfert din investitiile straine directe au fost realizate de companiile americane in 2003.

Firmele americane angajeaza aproximativ 750.000 de oameni in Germania. In luna mai 2011, mai mult de jumatate din firmele chestionate de Camera de Comert Americana din Germania au declarat ca intentioneaza sa faca mai multe angajari in Germania pana la sfarsitul anului.

Atata timp cat Germania gazduieste mai multe companii americane, o recesiune in SUA ar trage in jos cea mai mare economie a Europei.

Exporturile Germaniei, in pericol

Incetinirea cresterii economice in tarile UE pune in pericol exporturile germane. In luna iunie, 42% din exporturile germane au mers la tari din zona euro, iar 61% au fost directionate catre restul tarilor din UE.

In al doilea rand, o inrautatire a crizei datoriilor suverane ar putea forta Germania sa aloce alte cateva sute de miliarde de euro pentru a sustine statele indatorate din zona euro.

In cazul in care fondul de sustinere se mareste, cota Germaniei va creste direct proportional.

Costurile imprumuturilor din Italia si Spania au scazut luni dupa ce BCE a inceput sa cumpere titluri de stat.

Cu toate aceste, analistii internationali considera ca moneda euro va ramane puternica pe fondul crizei din SUA.

Intarirea euro constituie un pericol pentru tarile de la periferia Europei, intrucat va ingreuna exporturile si va impiedica atragerea de investitii straine.

Situatia ar deveni si mai dificila in cazul in care speculatiile cu privire la o retrogradare a ratingului Frantei s-ar adeveri..

Francezii sunt cei mai mari cumparatori de produse germane, avand importuri anuale de peste 90 de miliarde de euro. Franta este, de asemenea, al doilea mare contributor la fondul de salvare al UE.

Saptamana trecuta, Standard & Poor’s a confirmat ratingul AAA pentru Franta, insa investitorii au inceput sa speculeze impotriva celei de-a doua economii ca marime din zona euro.

Pentru moment, Germania se afla departe de atacurile speculatorilor fiindca beneficieaza de o reputatie puternica.

In plus, datorita faptului ca randamentele obligatiunilor guvernamentale germane au scazut la noi in ultimele zile, statul german se poate imprumuta la dobanzi mult mai avantajoase acum, in timp ce alte natiunis e lupta pentru a obtine noi imprumuturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#economie germania, #criza datorii suverane, #criza germania, #exporturi germania, #boom economic germania, #germania, #euro, #zona euro , #stiri Standard Poor s